(INFOGRAFIKA) Koronavirus u Srbiji: Kon očekuje pogoršanje situacije za nekoliko nedelja, “neće biti drugog talasa na jesen”, kaže Kisić Tepavčević, samo 3,7 procenata roditelja odlučilo se za onlajn nastavu…

0
Foto: Profimedia

U poslednja 24 sata u Srbiji je na korona virus testirano 4.356 osoba, njih 83 bilo je pozitivno, dok je, nažalost, preminulo jedno lice.

Prema poslednjim podacima Ministarstva zdravlja i Instituta “Batut”, u bolnicama širom Srbije na respiratorima se nalaze 48 pacijenata.

Upozorenje Predraga Kona: “Za svega nekoliko nedelja situacija će se verovatno nešto pogoršati…”

Epidemiolog i član Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti COVID-19 Predrag Kon objavio je na svom Fejsbuk profilu upozorenje i napisao da smo daleko od povoljne epidemiološke situacije u vezi sa koronavirusom.

“Broj koji se testira u kovid ambulantama Beograda na dnevnom nivou zbog sumnji na kovid ne opada poslednje dve nedelje. Sa povratkom putnika iz inostranstva i polaskom u školu moguće je da dođe do povećane aktivnosti virusa”, napisao je Kon na Fejsbuk profilu.

Zato se, kako je naveao, mere moraju sprovoditi, posebno zabrana okupljanja više od 30 osoba, koja je uz strogo poštovanje protivepidemijskih mera odobrena samo bioskopima i svim institucijama kulture u većem broju.

“Nema povoljnijeg trenutka za polazak u škole, jer će se za svega nekoliko nedelja situacija verovatno nešto pogoršati. Postoje, sada već ponovljeni pokazateljii da mlađa deca nisu dobri prenosioci virusa, a iskustva iz vrtića je da deca ekstremno retko obolevaju od COVID-19 i to uglavnom sa blagim simptomima”, napisao je Kon.

Ponovno punjenje bolnica koje pod naletom epidemije postaju kovid bolnice moramo zajedno sprečiti, naveo je epidemiolog.

“Da pomognemo sebi i zdravstvenim radnicima. Apel, molba, pa i preklinjanje za razumevanje, posebno mladih ljudi. Možemo mi to… S velikim poštovanjem zbog dosadašnjeg trpljenja i razumevanjem zbog sve ogorčenosti”, napisao je Predrag Kon.

Dr Kisić Tepavčević: Imamo desetak slučajeva osoba koje su se ponovo zarazile koronavirusom…

“Sva je prilika da na jesen nećemo imati drugi talas korona virusa, već da ćemo u period drugih respiratornih infekcija ući sa ovim prvim, koji će se samo nastaviti, jer je teško da ćemo imati 28 dana bez nule što je uslov da kažemo da je prvi završen” rekla je epidemiolog Darija Kisić Tepavčević.

Ona podseća da poslednjih nedelja imamo postepen pad laboratorijski potvrđenih slučajeva infekcije koronavirisom, ali da može da se desi da se ponovo razbukti epidemiološka situacija, a posebno zabrinjava činjenica da u zemljama u okruženju imamo trend porasta obolelih.

“Vidimo poslednjih nedelja da imamo postepen pad laboratorijski potvrđenih slučajeva infekcije. Što se tiče opterećenosti kovid ambulanti, tu još imamo značaj broj osoba koje se svakodnevno javljaju. Recimo, sada se u roku od 24 sata oko 100 osoba javi na Kliniku za infektivne i tropske bolesti u Beogradu. To još nije mali broj. Većina njih nema kovid, međutim, ono što je bitno, jeste da imaju simptome koji ukazuju na prisustvo neke respiratorne infekcije”, rekla je Kisić Tepavčević..

I u Srbiji su se pojavili slučajevi osoba koje su se dva puta zarazile koronavirusom.

“Imamo desetak slučajeva da su se se osobe, koje su bile bolesne početkom marta i aprila, ponovo zarazile. I u svetu je pokazano da je to moguće, nije pravilo, nije tako često, ali je pokazano da ima takvih slučajeva”, rekla je Kisić Tepavčević za Telegraf.

“Nabavili smo 10.000 vizira za klince koji imaju astmu, pa im maske smetaju…”

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević rekao je da ukoliko dođe do izbijanja žarišta u nekoj školi problem će  se prevazići tako što će se naći rešenje za tu “konkretnu sredinu”, ali škole neće biti zatvarane.

Šarčević je u razgovoru za dnevni list Blic rekao da će Ministarstvo koje vodi biti na dnevnom nivou u kontaktu sa školama, a da će sedmično slati izveštaje Kriznom štabu za suzbijanje zarazne bolesti kovid 19.

Ministar je rekao da su roditelji i đaci iskazali poverenje u sistem zato što se samo 3,7 procenata roditelja odlučilo za onlajn nastavu i dodao da je “ogromna većina” školskih ustanova i nastavnog kadra uspešno privela kraju organizaciju školske godine.

“Veći procenat škola je odlično iskoristio prostorne resurse tako da se odeljenja neće ni deliti. Napravljeni su rasporedi časova, obezbeđena sredstva za dezinfekciju. Nabavili smo i 10.000 vizira za klince u osnovnim i srednjim školama, koji imaju astmu ili neko drugo oboljenje, pa im maske smetaju”, rekao je Šarčevič.

On je rekao da su đaci prvaci centar pažnje svih. 

“Mogu da kažem da smo se najviše zbog njih potrudili da škole krenu da rade od 1. septembra kao i svim generacijama pre njih”, rekao je Šarčević za Blic.

(Beta)

AFP: Najmanje 843.149 žrtava korona virusa u svetu, više od 25 miliona zaraženih 

Najmanje 843.149 osoba je do danas umrlo u svetu od korona virusa, više od 25.055.620 je zaraženo, dok se najmanje 16.178.500 oporavilo od bolesti, najnoviji su podaci koje je prikupila agencija Frans pres.

Broj zaraženih ne predstavlja pravu sliku pandemije pošto neke zemlje testiraju samo teže obolele, neke koriste testiranje za praćenje virusa, dok veliki broj siromašnih država ima ograničene kapacitete za testiranje.

U subotu je širom sveta registrovana 5.488 novih žrtava, a novozaraženih je 269.020.

Zemlje sa najviše umrlih u subotu su SAD sa 1.014  žrtava, Indija sa 948 i Brazil sa 758 žrtava.

SAD su najpogodjenija zemlja pandemijom korona virusa sa 182.785 žrtava i 5.961.884 zaraženih, podaci su Univerziteta “Džons Hopkins”.

Posle SAD, po težini posledica pandemije slede Brazil sa 120.262 žrtava i 3.846.153 zaraženih, Meksiko sa 63.819 žrtava i 591.712 zaraženih, Indija sa 63.498 žrtava i 3.542.733 zaražena i Velika Britanija sa 41.498 žrtava i 332.752 zaraženih.

Medju teško pogodjenim zemljama su Peru gde ima najviše umrlih u odnosu na broj stanovnika, 87 žrtava na 100.000 stanovnika, potom Belgija (85), Španija (62), Velika Britanija (61) i Italija (59).

Kina, bez teritorije Hongkonga i Makaa, ima 85.153 zaražene osobe, uključujući osam novoinficiranih, 4.634 žrtve.

Frans pres je došao do ovih podataka od nacionalnih zdravstvenih službi i Svetske zdravstvene organizacije. Agencija napominje da dnevni podaci mogu da ne odgovaraju podacima objavljenim prethodnog dana zato što vlasti koriguju podatke ili kasne sa njihovim objavljivanjem.

(Beta)