(INFOGRAFIKA) Koronavirus u Srbiji: I danas blizu 1.500 zaraženih, “značajna je treća doza, a ne vrsta vakcine”, “šokantno da deo zdravstvenih radnika odbija imunizaciju”

0
Foto: Profimedia

U prethodna 24 sata od koronavirusa je u Srbiji preminulo još 6 osoba, a registrovano je još 1.497 novozaraženih pacijenata.

Testirano je 12.818 osoba, a na respiratorima je 30 pacijenata.

Procenat pozitivnosti, broj pozitivnih u odnosu na broj testiranih, iznosi 11,67 odsto.

Jovanović: „Najznačajnija je nova doza, nije važna vrsta vakcine“

Direktorka Instituta za javno zdravlje Verica Jovanović izjavila je da nema potrebe ići kod izabranog lekara za savet o trećoj dozi vakcine protiv kovida-19, već da će lekari na vakcinalnim punktovima građanima odgovarati na sva pitanja.

Jovanović je za današnji „Blic“ istakla da odluku o vrsti vakcine koja će biti primenjena kao treća doza donosi osoba koja se vakciniše, ali da je pre vakcinacije neophodna konsultacija sa lekarom koji na vakcinalnom punktu može dati preporuku nakon sagledavanja mogućih kontraindikacija.

„Najznačajnija je nova doza, koja treba da poveća zaštitu vakcinisane osobe, nije važna vrsta vakcine“, poručila je Jovanović.

Srbija je, po njenim rečima, i dalje u epidemijskom talasu i pojavljuju se nove modifikacije virusa pa je pomoć treće doze „veoma poželjna“, ali i  dalje je primarni cilj u borbi protiv kovida-19 vakcinacija do sada nevakcinisanih građana.

Tiodorović: “Preminuo nevakcinisani mladić od 22 godine”

Član vladinog Kriznog štaba za suzbijanje epidemije koronavirusa Branislav Tiodorović rekao je da, uprkos povećanju broja obolelih od kovida-19, neće biti uveden policijski čas ili ograničeno kretanje.

Tiodorović je za televiziju Prva rekao i da više od 92 odsto hospitalizovanih nije vakcinisano protv koronavirusa, te ponovo apelovao na sve da se vakcinišu.

On je naveo i da je sinoć od posledica kronavirusa preminuo mladić (22) koji nije bio vakcinisan.

Ponovio je da je aktuelna situacija nesigurna s tendicijom da postane nepovoljna, i dodao da to nije iznenadilo nadležne mada je, kako je rekao „malo poranilo“.

Tiodorović je pozvao sve da poštuju protivepidemijske mere koje nisu ni ukidane, te podsetio da tu spada nošenje zaštitnih maski, držanje distance, dezinfekcija i higijena.

„Nikakvog uvođenje policijskog časa niti ograničavanje kretanja neće biti, niti ima potrebe da to radimo, ali mere koje postoje se moraju poštovati“, rekao je on.

Tidorović je rekao i da je Krizni štab u stalnom zasedanju i da su konsulatacije svakodnevne, te dodao se sednica Kriznog štaba može očekivati „svakog momenta“, odnosno veoma brzo.

On je naveo i da je izarđeno uputstvo za početak školske godine, te ukazao da situacija s koronavirusom nije svuda u Srbiji ista i da će i od toga zavisiti gde i kako ce se odvijati nastava.

Tidorović je rekao da smatra da je redovno odvijanje nastave znatno bolje nego onlajn.

Podsetio je da Beograd i nekoliko opština i gradova u Srbiji imaju visok odziv na imunizaciju, ali da ima i onih mesta gde je mali broj građana primio vakcinu.

Tiodorović je rekao da masovni događaji poput Egzita u Novom Ssadu ili Nišvila u Nišu mogu da se organizuju ukoliko se poštuju epidemijske mere.

Kon: “Vakcinišite se i trećom dozom. Za mene je šokantno da deo zdravstvenih radnika odbija vakcinaciju…”

Epidemiolog Predrag Kon pozvao je danas građane da se vakcinišu i trećom dozom vakcine protiv koronavirusa i da je to preporuka, a ocenio je i da je “šokantno” da deo zdravstvenih radnika odbija vakcinaciju i potpisuje peticiju protiv nje.

Kon, koji je i član Kriznog štaba za suzbijanje epidemije koronavirusa, za televiziju Pink izjavio je da treću dozu vakcine može da primi svako ko je drugom dozom bilo koje vakcine vakcinisan najmanje pre 180 dana.

“Preporučena je za sve, niko nikog ne tera, ali postoje prioriteti. Ono što je snažno preporučeno je za one sa oslabljenim imunitetom, za sve starije od 70 godina, a ako su u kolektivnom smeštaju za sve starije od 60 godina”, rekao je Kon.

On je dodao, da bez obzira koje su prve dve vakcine protiv koronavirusa primljene, u trećoj dozi može da se primi bilo koja vakcina “o čemu odlučuju zajedno pacijenti i izabrani lekar”.

Kon je povodom odbijanja dela medicinskog osoblja da se vakciniše i peticije koja je pokrenuta protiv vakcinacije, rekao da je “etički potpuno neprihvatljivo to što lekari neće da se vakcinišu” i da je “Krizni štab insistirao da to bude obavezno za ovu profesiju”.

“Bilo kakva sumnja u vakcine je udar na temelj javnog zdravlja”, rekao je Kon i dodao, povodom potpisivanja peticije protiv vakcinacije “da je šokantno to što se dešava”, a da su posledice “velika šteta”.

On je rekao i da među decom od 12 do 17 godina do sada ima samo jedan odsto vakcinisanih, i da će o njihovom vakcinisanju, koje je preporučeno “odlučivati pedijatri i roditelji”.