(INFOGRAFIKA) Koronavirus u Srbiji: Crni rekord, beogradska erupcija, zaražen direktor Infektivne, Vučić najavio prve vakcine do Nove godine…

0
Foto: Profimedia

Prema najnovijim podacima, od testiranih 9.690 uzoraka, pozitivno na koronavirus je 1.328.

Najveći broj novozaraženih je u Beogradu – 642, slede Novi Sad 68, Kragujevac 54, Šabac 39, Požarevac 30, Niš 26, Valjevo 24, Kraljevo 21, u ostalim mestima manje od 20 novozaraženih.  

Hospitalizovano je još 210 pacijenata, na respiratorima ukupno 39.

Preminulo je još pet pacijenata. 

GEOGRAFSKA RASPROSTRANJENOST VIRUSA

Od 1.328 novozaraženih koronavirusom u Srbiji u poslednja 24 časa, najviše je otrkivenih slučajeva u glavnom gradu, čak 642.

Iza Beograda je Novi Sad sa 68 novopozitivnih osoba, a onda Kragujevac sa 54, Šabac sa 39, Požarevac sa 30, Niš sa 26, Valjevo sa 24, Kraljevo sa 21.

U ostalim mestima zabeleženo je manje od 20 novozaraženih.

U ovom trenutku neće biti novih mera, rekao je prethodno predsednik Srbije Aleksandar Vučić posle sastanka sa direktorima kovid bolnica. Kako je istakao, biće oštro sankiconisani oni koji krše protivepidemijske mere koje su na snazi.

Vanredno stanje moramo da izbegnemo, rekao je Vučić i dodao da će to biti opcija ako budemo “na ivici ambisa”.

“ZARAŽEN DIREKTOR INFEKTIVNE KLINIKE…”

Direktor Klinike za infektivne i tropske bolesti u Beogradu dr Goran Stevanović oboleo je od korona virusa i nalazi se u izolaciji, saopštio je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Vučić je rekao da Stevanović ne želi da zauzima mesto nekim sa težom kliničkom slikom.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se javnosti posle sastanka sa direktorima kovid bolnica. On je rekao da je danas jedan od najtežih dana sa Srbiju.

VUČIĆ O KORONAVIRUSU I VAKCINI

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se javnosti posle sastanka sa direktorima kovid bolnica. On je rekao da je danas jedan od najtežih dana sa Srbiju.

“Do 12 časova imamo 1195 novozaraženih od toga 602 lica na teritoriji Beograda”, rekao je Vučić i najavio da će današnji broj biti verovatno preko 1.200 novozaraženih.

U ovom trenutku nema novih mera, ali će biti oštro sankcionisati oni koji ih ne poštuju.

“Ne možemo da zatvorimo ekonomiju i život, ali ono što smo se dogovorili i ono što je minimalno mora da se poštuje”, rekao je Vučić.

Govoreći o restriktivnim merama kao što je zabrana kretanja, Vučić je rekao da “mi to ne želimo da radimo, ako ne budemo dovedeni do ivice ambisa”.

O merama odlučuje Krizni štab, a država će to poštovati, dodao je Vučić.

“Mi moramo da isplatimo plate i penzije, vanredno stanje moramo da izbegnemo”, rekao je predsednik.

Vučić je izjavio da je Srbija nameravala da kupi vakcinu protiv koronavirusa od kompanije “Astrazeneka” dok se nisu pojavili problemi zbog kojih je ta kompanija odustala od proizvodnje vakcine, a da je u ovom trenutku predugovor za nabavku vakcine protiv koronavirusa potpisan sa američko-nemačkom kompanijom “Fajzer”.

Vučić je rekao da je za nabavku vakcine protiv koronavirusa “trka u svetu” i da će mesec dana prednosti u dobijanju vakcine biti “spas za neku državu u odnosu na neku državu koja nije obezbedila vakcinu”.

Vučić je rekao da se prve količine vakcine protiv koronavirusa od “Fajzera” očekuju do Nove godine, a da će do kraja marta biti obezbeđeno 350.000 doza vakcina, koje će prvo primiti zdravstveni radnici, vojska i policija, kao i hronični bolesnici.

“Razgovaramo i sa Kinezima i sa Rusima, kupićemo što pre može za celo stanovništvo. Nama je svejedno gde ćemo da kupujemo vakcinu, važno je da naše službe potvrde da je bezbedna. U našoj zemlji te vakcine će za sve građane biti besplatne”, kazao je Vučić.

On je naveo da je Srbija “mnogo para potrošila za borbu protiv korone”, ali da “svega ima” što je potrebno za borbu protiv epidemije, u čemu smo po svim parametrima među najboljima u Evropi.

Vučić je naveo da je 365.000 vakcina protiv gripa već podeljeno zdravstvenim ustanovama u Srbiji i da je time deo opasnosti smanjen, da se “ne pojave u isto vreme grip i korona u bolnicama”.

“24.000 vakcina sutra stiže, obezbedili smo 50.000 vakcina za grip iz Mađarske koji stižu za nekoko dana, iz Nemačke će stići 200.000 vakcina do 1. decembra, danas smo pokrenuli inicijativu da nabavimo još 200.000 vakcina protiv gripa”, rekao je Vučić dodajući da su to najveće količine vakcina protiv gripa koje su do sada nabavljane.

DR KON: “PUNJENJE BOLNICA NAM STOJI NAD GLAVOM…”

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je danas da će “vrlo verovatno” u jednom trenutku doći do uvodđenja restriktivnih mera u borbi protiv epidemije koronavirusa, a da je sada najvažnije predočiti građanima da izbegavaju skupove i nose zaštitne maske.

Tokom gostovanja na Radio-televiziji Srbije, Kon je naveo da je ograničenje kretanja kao opcija na poslednjem mestu i naglasio da se pre toga mora obezbediti da ne dolazi do kontakta sa zaražanima.

“Uvođenje dodatnih mera mora biti u skladu sa situacijom. Mi pored povećanja broja zaraženih imamo i punjenje bolnica. Sigurno je da nam sve to stoji nad glavom za neke nove restriktivne odluke. Za sada je najvažnije da se građanima kaže, naročito u Beogradu, da izbegavaju skupove i nose maske”, rekao je Kon.

Govoreći o sastanku predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa direktorima kovid bolnica, koji će biti održan kasnije danas, Kon je kazao da pretpostavlja da će Vučić dati svoje viđenje i mišljenje situacije koju je prouzrokovala epidemija koronavirusa u Srbiji.