Brojke

U poslednja 24 sata, registrovano je 2.965 novih slučajeva koronavirusa, dok je testirano ukupno 15.562 građana.

Potvrđeno je da su preminule 32 osobe.

Prema poslednjim informacijama, na respiratorima u bolnicama širom zemlje nalazi se 219 pacijenata.

Procenat pozitivnosti, broj pozitivnih u odnosu na broj testiranih, iznosi 19,05 odsto.

Lončar i Kluge u Torlaku: „Vakcina spasava život“

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar i regionalni direktor Svetske zdravstvene organizacije za Evropu Hans Kluge, posetili su danas Institut „Torlak“ u kojem bi za oko mesec dana trebalo da počne prva faza proizvodnje ruske vakcine „Sputnjik V“.

„Jedini izlaz iz ove situacije je da budemo zajedno, solidarni, da pomažemo jedni drugima, a Srbija je primer u svetu kako se to radi“, rekao je Kluge, a prenosi RTS.

On je najavio da će SZO nastaviti da sarađuje sa Srbijom, a posebno pohvalio opredeljenje predsednika Aleksandra Vučića da uloži sredstva u dalji razvoj Instituta „Torlak“.

„Jako nam je potrebno da ubrzamo proces vakcinacije, a da bi se to ostvarilo, potrebno je da se poveća proizvodnja. Vakcina spašava život i tu nema mesta geopolitici, a Srbija se upravo tako ponašala“, poručio je Kluge.

Srbiji 36.000 doza „Fajzerove“ vakcine iz programa EU

Srbija će od maja do avgusta dobiti 36.000 doza „Fajzera“ iz progarama koji je finansirala EU, najavljeno je u Briselu, preneo je RTS.

Komesar za proširenje Oliver Varheji posebno se zahvalio vlastima u Srbiji što su „prve podelile vakcine u regionu“.

Kon pred sutrašnju sednicu Kriznog štaba: “Daleko smo od slavlja za predstojeće praznike”

Epidemiolog Predrag Kon rekao je jutros da se ne može reći da je epidemiološka situacija u Srbiji povoljna.

Kon je gostujući na televiziji Prva rekao da, prema njegovom mišljenju, na sutrašnjem sastanku Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa neće biti popuštanja mera.

“Daleko smo od toga da treba da se opustimo i slavimo predstojeće praznike”, naveo je.

Kon je, takodje, rekao da oboleli od autoimunih bolesti treba da se konsultuju sa lekarom o primanju vakcine protiv kovid-19.

„Revakcinisani u 60 puta manjem riziku da završe u bolnici od nevakcinisanih“

Mogućnost da potpuno vakcinisani tri nedelje posle primljene doze završe na bolničkom lečenju zbog infekcije virusom korona manja je skoro 60 puta u odnosu na građane koji nisu primili vakcinu, pokazuju preliminarni rezultati istraživanja rađenog u Kragujevcu na skoro 29.000 vakcinisanih i više od 100.000 nevakcinisanih građana.

Kako je preneo Blic, istraživanjem sprovedenim od 1. januara do 31. marta praćeno je da li se i koliko vakcinisani razboljevaju u odnosu na nevakcinisane, učestalost upale pluća i koliko je vakcinisanih građana moralo da bude hospitalizovano.

Rezultati su pokazali da je mogućnost da dobiju pneumoniju tri nedelje pošto prime drugu dozu do 15 puta manja kod vakcinisanih, pa je od 28.630 vakcinisanih koji su obuhvaćeni istraživanjem, u bolnicu moralo šestoro građana koji su se razboleli tri nedelje posle revakcinacije.

„Vakcina smanjuje broj obolelih, težu kliničku sliku i broj hospitalizovanih. Da li se neko razboleo? Da, jeste, ali treba uzeti u obzir kakva je bila klinička slika. Ne posmatramo samo broj onih koji su se razboleli već i koliko je pacijenata moralo u bolnicu, a taj podatak neoborivo svedoči o lakšoj slici razboljevanja vakcinisanih“, kazao je rukovodilac istraživanja, specijalista mikrobiologije Dejan Baskić.

Istraživanje je pokazalo i da na bolničko lečenje nije primljen nijedan pacijent koji je primio Fajzerovu ili vakcinu AstraZeneke dok je među građanima koji su primili kinesku vakcinu Sinofarm hospitalizovanih 0,2 odsto, a među onima koju su primili rusku vakcinu Sputnjik V, u bolnice je moralo 0,1 odsto.

Vesić: Danas će u Beogradu biti vakcinisano više od 40 odsto punoletnih

U Beogradu je, zaključno sa jučerašnjim danom, vakcinisano 559.246 osoba, što iznosi 39,7 odsto punoletnog stanovništva, objavio je zamenik gradonačelnika Goran Vesić i dodao da će danas u glavnom gradu broj vakcinisanih dostići više od 560.000 ljudi, odnosno više od 40 odsto punoletne populacije.

Drugu dozu, naveo je Vesić na Fejsbuk profilu, primile su 388.152 osobe, odnosno 27,6 odsto punoletnog stanovništva.

Precizirao je da je do sada u Beogradu dato 947.398 doza vakcina i dodao da to znači da će, s današnjim danom, u glavnom gradu biti dato više od 950.000 doza vakcina.

„Stanovništvo našeg grada starosti od 65 do 74 godine vakcinisano je u procentu od 69,2 odsto. To znači da su na hiljadu građanki i građana Beograda u ovoj populaciji vakcinisana 692. U gradskim opštinama Vračar, Stari grad i Savski venac u ovoj populaciji vakcinisano je više od 80 odsto ljudi“, naveo je Vesić.

Imunizovano je, kaže, 46 odsto muškaraca i 54 odsto žena, a prosečna starost vakcinisanih je 59 godina.

Precizirao je da je u Beogradu, od početka masovne imunizacije, dato 633.893 doza vakcina proizvođača Sinofarm, 150.033 doza vakcine Fajzer, 124.997 doza vakcine sputnjnik i 60.780 doza vakcine Astra-Zeneke.

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.