(INFOGRAFIKA) Koronavirus u Srbiji: Blizu 3.000 zaraženih, Fajzerova i Sputnjik vakcina bez zakazivanja, “normalan život kad vakcinišemo više od četiri miliona građana”

0
Foto: Profimedia

Brojke

U poslednja 24 sata u Srbiji je na koronavirus testirano 15.047 osoba, od kojih je pozitivno 2.864.

Potvrđeno je da je preminulo 37 osoba.

Prema poslednjim podacima Ministarstva zdravlja i Instituta “Batut”, na respiratorima je 228 pacijenata.

Procenat pozitivnosti, broj pozitivih u odnosu na broj testiranih, iznosi 19,03 odsto.

Vakcinacija na svakom punktu i bez prijave

Svaki građanin Srbije može da dođe na bilo koji punkt za vakcinaciju i da se vakciniše i to bez zakazivanja – od danas “Fajzerovom”, a od stura vakcinom “Sputnjik”, izjavio je direktor Kancelarije za IT i eUpravu Mihailo Jovanović.

Građani od danas, pored prijavljivanja preko portala i kontakt centra, vakcinu mogu da prime na svm punktovima u opštinama i gradovima i bez prijavljivanja, rekao je Jovanović, a prenosi RTS.

Jovanović je pozvao sve građane da dođu da se vakcinišu.

“Nema potrebe da se bilo ko prijavljuje. Svako može da dođe na bilo koji punkt u Srbiji. Naravno, oni koji su se prijavili biće pozvani u narednih nekoliko dana, oni će imati poseban prioritet, imaće svoje termine”, rekao je direktor Kancelarije.

Naglasio je da je to ujedno i poziv za sve lokalne samuprave.

To je, dodaje, poziv gradonačelnicima i predsednicima opština da organizuju dodatne timove za vakcinaciju i mimo punktova.

“Imamo dovoljno vakcina, zadatak za svaku lokalnu samoupravu je da se ode u svako manje mesto, svako selo i zaseok i da se nastavi sa masovnom imunizacijom”, rekao je Jovanović.

Istraživanje iz Kragujevca – osam puta manja šansa da obolite ako ste vakcinisani

U Beogradu je prema poslednjim podacima vakcinisano skoro 70 odsto građana starijih od 65 godina. Ipak, ima i onih koji nisu primili vakcinu i za to imaju svoje razloge. Koji su razlozi u pitanju i šta pokazuje istraživanje kojim je obuhvaćeno više od 28.000 vakcinisanih i 100.000 nevakcinisanih ljudi.

U Domu zdravlja Kragujevac sprovedeno je istraživanje kojim je obuhvaćeno 28.630 vakcinisanih i više od 100.000 nevakcinisanih građana od 1. januara do 31. marta.

Rezultati pokazuju da je verovatnoća da vakcinisani dobiju upalu pluća tri puta manja, a ako su primili obe doze i 15 puta manja.

Rukovodilac istraživanja u Domu zdravlju u Kragujevcu je prof. dr Dejan Baskić.

“Osoba koja je primila vakcinu, bilo koju vakcinu i to jednu dozu, ima četiri puta manje šansu da oboli od kovida, a osobe koje su primile dve doze odnosno revakcinisane su, osam puta je manja verovatnoća da se razbole “, kaže Baskić, a prenosi RTS.

U prvoj liniji odbrane organizma od virusa su vakcine, kažu lekari, a stručnjaci objašnjavaju šta je osnovni razlog da neki građani, ipak, odbijaju vakcinaciju.

“S jedne strane javlja se nedovoljna informisanost, a sa druge strane od početka se priča da mlađi ne oboljevaju sa težom kliničkom slikom, pa se osećaju sigurnije. Čini im se da će izbeći , kao i da će imati blagu formu. Ja svakom od njih mogu da kažem da biraju virus”, navodi epidemiolog dr Predrag Kon.

A šta je sa onima koji imaju antitela?

“Mnogi zaista imaju antitela, pogotovo sad je postala moda da se rade antitela. Naravno, oni nisu prioritet u vakcinisanju, ali preporuka je da treba da budu vakcinisani”, dodaje Kon.

Istraživanje Doma zdravlja Kragujevac je pokazalo da je velika razlika u kliničkoj slici između vakcinisanih i nevakcinisanih – ako se razbole, vakcinisani imaju blaže simptome.

Među obolelima najmanje je onih koji su dobili “Fajzerovu” vakcinu, zatim “Astra-Zenekinu” i rusku.

Vakcinacija je nedavno počela i u studentskim domovima, ali mladi su nepoverljivi.

“Kad pođemo od komunikacijskih poruka sa početka pandemije, oni smatraju da mogu sebi da dopuste luksuz da sačekaju, vrlo su zaintrigirani da prate naučne članke i da razumeju šta je vakcina”, napominje psihološkinja Kristina Car.

Kod nekih vakcina potreban je duži period da se stvore antitela, ali svima je jedno zajedničko – sprečavaju teške oblike bolesti.

Vakcinacija Sputnjikom u Beogradu bez zakazivanja

Od danas Beograđani mogu da se vakcinišu Sputnjik vakcinom bez prethodnog zakazivanja, rekao je zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.

Bez prethodnog zakazivanja vakcinacija je moguća u svim domovima zdravlja u beogradskim opštinama, a od od ponedeljka je to moguće i Fajzerovom vakcinom.

Vakcinacija Fajzerovim cepivom bez zakazivanja

U Beogradu i Novom Sadu od juče, a od danas u celoj Srbiji, biće moguća vakcinacija Fajzerovim cepivom bez zakazivanja, potvrđeno je u Vladi Srbije, a prenosi RTS.

“Trudimo se da od srede u Beogradu i Novom Sadu, a od četvrtka i petka u celoj Srbiji omogućimo isto sa vakcinom sputnjik”, navode u Vladi.

U akciju će biti uključene lokalne samouprave kako bi pozivale građane na vakcinaciju.

Vakcinacija će biti moguća samo za domaće državljane i strane sa stalnim boravištem, ali ne sa prijavom boravka od nekoliko dana.

Mogu se vakcinisati stranci koji žive u Srbiji, ali ne i oni koji su došli samo da se  vakcinišu, rečeno je u Vladi.