(INFOGRAFIKA) Koronavirus u Srbiji: Blagi pad novozaraženih, “kliničke slike teže nego ranije”, “gotovo 3.500 đaka obolelo za nedelju dana”

0
(BETAPHOTO/DRAGAN GOJIC/MO)

Brojke

Prema najnovijem preseku, u Srbiji je registrovano 6.424 novih slučajeva koronavirusa dok je na kovid-19 testirano ukupno 21. 545 građana.

Potvređno je da je preminulo 50 osoba.

Prema poslednjim podacima, na respiratorima u bolnicama širom Srbije nalazi se 289 pacijenata.

Procenat pozitivnosti, broj pozitivnih u odnosu na broj testiranih, iznosi 29,81 odsto.

Gradonačelnik Beograda: “Brinu podaci o broju dece zaražene koronom, kliničke slike teže nego ranije…”

 Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić, nekadašnji direktor Tiršove klinike, izjavio je da ga jako brinu podaci o broju dece obolele od korone i istakao da su kliničke slike kod njih daleko teže nego ranije.

“Iz ovoga sledi da je apsolutno važno da se vakcinišemo, da je apsolutno važno da se vakcinišu deca koja imaju pridružene bolesti, koja su gojazna. Mislim da je vakcinacija jedini put borbe. Jednostavno ne bi ceo svet pričao o vakcinaciji dece da nisu predviđali ovakve okolnosti”, naglasiio je Radojičić za Radio televiziju Srbije (RTS).

Pred nama su, po njegovom mišljenju, dve mogućnosti, da se razbolimo i da imamo laku ili tešku kliničku sliku, a druga je da se vakcinišemo.

“Na kraju ćemo svi na jedan ili drugi način imati kontakt sa virusom, tu nema dileme, samo je pitanje svesti i momenata kada i kako ćemo to da uradimo”, rekao je Radojičić.

On je rekao da se do sada prvom dozom u Beogradu vakcinisalo 59 odsto građana, drugom gotovo 57 odsto.

Govoreći o kovid propusnicama navodi da se traži najracionalnije i najbolje rešenje u datim okolnostima.

“Кada razmišljamo o tome imamo dva ekstrema, jedan je da bude obavezna vakcinacija za sve ili za određene grupe, a na drugom kraju tog spektra, kako ga ja vidim su kovid propusnice. Ja mislim da su kovid propusnice u ovoj situaciji nešto bolja rešenja. Što se mene tiče ja sam bliži tome da treba uvesti neku formu kovid propusnica”, rekao je Radojičić, preneto je na sajtu RTS.

Ministarstvo: Gotovo 3.500 đaka obolelo za nedelju dana

U nedelji od 7. oktobra do 13. oktobra broj obolele dece školskog uzrasta od šest do 18 godina je bio 3.442 (0.45%) obolela, saopštilo je Ministarstvo prosvete.

Ovo su, kako se navodi u saopštenju, podaci iz nadzora preuzetim iz elektronskog sistema „Servis javnog zdravlja“ koje je Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja dostavio Institut za javno zdravlje „Milan Jovanović Batut“

U osnovnim i srednjim školama na teritoriji Srbije, ukupno je 63 (0.16%) odeljenja (16 i manje učenika), koja su zbog najmanje tri slučaja infekcije učenika u odeljenju promenila način organizacije rada sa neposrednog na onlajn nastavu u poslednjih 10 dana, dodaje Ministarstvo.

Ukupno je 909 (2.31%) odeljenja (17 i više učenika) koja su zbog najmanje dva slučaja infekcije učenika u odeljenju promenila način organizacije rada sa neposrednog na kombinovani model u poslednjih 10 dana i 132 (0.33%) grupe u kojima se iz kombinovanog modela nastave prešlo na onlajn (pojava tri slučaja infekcije učenika) u poslednjih 10 dana, navodi se u saopštenju.

Tim za praćenje i koordinisanje primene preventivnih mera u radu škola doneo je odluku da se drugi model organizacije obrazovno-vaspitnog rada, odnosno kombinovana nastava od ponedeljka, 18. oktobra, primenjuje u srednjim školama na teritoriji tri lokalne samouprave Beograd, Vrnjačka Banja i Šabac, saopštilo je Ministarstvo prosvete.

“Dokazano je da vakcina nije štetna za trudnoću, ne postoji čak ni hipoteza…”: Stručnjak za reproduktivnu medicinu

Stručnjak za reproduktivnu medicinu Milan Milenković izjavio je da je do sada prikupljeno dovoljno podataka koji pokazuju da vakcina protiv koronavirusa nije štetna za trudnoću, niti utiče na plod i razvoj trudnoće.

“Ne postoji čak ni hipoteza da vakcina na bio koji način može da dovede do malforamcija ploda. Vakcine protiv kovda nemaju u sebi živi virus”, rekao je Milenković za “Danas”.

Milenković je rekao da je studija objavljena u časopisu “New England Journal of Medicine”, koja je analizirala 35.000 trudnica, pokazala da vakcinisane žene nemaju povišenu stopu komplikacija u trudnoći u odnosu na nevakcinisane trudnice.

“Prijava preko Vibera za lekare koji ne preporučuju vakcinu”: Koronavirus u Srbiji

Da je epidemijska situacija u Srbiji i dalje veoma ozbiljna upozorava i podatak da u najvećoj kovid bolnici u zemlji u Batajnici više nema mesta.Takođe, ministarstvo zdravlja saopštilo je da građani na broj telefona 064 88 11 405 putem Viber aplikacije mogu da prijave lekare koji pacijentima ne preporučuju vakcinaciju, bez jasnog, opravdanog i konkretno navedenog medicinskog razloga.

Sve nepravilnosti koje budu dostavljene putem ovog broja biće procesuirane pred sudom časti Lekarske komore Srbije, odnosno biće podnete prijave za ugrožavanje života i zdravlja građana protiv navedenih lekara, saopštava Ministarstvo.