(INFOGRAFIKA) Koronavirus u Srbiji: Blagi pad broja zaraženih, “postigli smo dogovor s Modernom”, Lončar o vakcinisanju trudnica,

0
Foto: Profimedia

Brojke

U poslednja 24 sata, registrovano je 2.719 novih slučajeva koronavirusa, dok je na kovid-19 testirano ukupno 14.544 građana.

Potvrđeno je da je preminulo 35 osoba.

Prema poslednjim podacima, na respiratorima u bolnicama širom Srbije nalazi se 219 pacijenata.

Procenat pozitivnosti, broj pozitivnih u odnosu na broj testiranih, iznosi 18,69 odsto.

Lončar: Stav svetske struke je da trudnice i dojilje mogu da se vakcinišu

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar naveo je kako je stav svetske struke da i trudnice treba da se vakcinišu, jer je, kako je rekao, utvrđeno da mutacije virusa mogu da utiču na potomstvo.

“To je stav svetske struke jer je virus počeo da mutira. Procena je da taj mutirani soj može da utiče na potomstvo i decu i da je bezbednije da se trudnice vakcinišu. Samo slušamo stavove struke i tako ćemo nastaviti i dalje”, naveo je ministar, a prenosi RTS.

Ministar je dodao da je dat nalogda se Selters i Niška banja, koje su bile u kovid sistemu, vrate u normalan režim, a da je planirano i da KBC “Bežanijska kosa” i blok A KBC “Dragiša Mišović” više ne primaju obolele od kovida.

“Sledeće što mislimo je da Blok A ‘Dragiše Mišovića’ ne bude za nekovid pacijente. Analiziramo situaciju iz sata u sat i gledamo gde možemo da pomognemo i onim drugim pacijentima, da se što pre vratimo u sistem koji ne pripada kovidu jer ima dosta tih pacijenata”, objašnjava ministar”, objasnio je ministar.

Lončar: “Drugu dozu primilo više od 1,2 miliona građana, najslabiji odziv u Tutinu”

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je da je do sada u Srbiji data 3.129.491 doza vakcine protiv koronavirusa, a da je oko 1.260.000 građana primilo i drugu dozu.

Lončar je rekao da je procentualno najviše vakcinisanih u Beogradu, a da je najslabiji odziv u Tutinu, gde je imunizovano 6,2 odsto i u Novom Pazaru gde je cepivo primilo 13,2 odsto punoletne populacije.

Rekapitulacija

Imunolog Dušan Popadić apelovao je na građane da se što brže vakcinišu i pridržavaju svih mera i da se tek onda možemo nadati da će u septembru ili oktobru kolektivni imunitet da štiti one koji nisu razvili odgovarajući imunski odgovor vakcinacijom.

Trudnicama i dojiljama se preporučuje da se vakcinišu i zbog toga će Ministarstvo zdravlja poslati dopis svim vakcinalnim punktovima u zemlji da ne vraćaju kući trudnice i dojilje koje su došle da prime vakcinu, kaže za Tanjug državni sekretar Ministarstva zdravlja Mirsad Đerlek.

Od kako je počela vakcinacija širom sveta, ispituju se njeni efekti. U Srbiji je najavljeno da će biti sprovedena nacionalna studija, koja će pratiti efikasnost vakcina, broj obolelih među vakcinisama, ali i uticaj vakcine na različite sojeve virusa. Do sada dostupni podaci pokazuju da su sve trenutno dostupne vakcine efikasne.