(INFOGRAFIKA) Koronavirus: Smanjuje se broj novozaraženih, PCR rezultati putem SMS-a ili mejla, kritično u Pčinjskom okrugu

0
Foto: Profimedia

Prema poslednjem preseku, u Srbiji je sedam pacijenata preminulo od kovida19, a koronavirus je registrovan kod još 321 osobe.

Od poslednjeg preseka pre 24 sata testirano je 8.804 uzoraka, a na respiratorima se trenutno nalazi 150 pacijenata.

“Ukupan broj laboratorijskih slučajeva ukazujue da imamo i dalje tendenciju pada što pokazuje da jesmo na dobrom putu”, rekla je dr Darija Kisić Tepavčević na konferenciji kriznog štaba.

“Najviše novozaraženih je na području Beograda, Novog Sada, Kragujevca, Šapca… Generalno se svuda epidemiološka situacija smiruje”, rekla je dr Kisić Tepavčević.

“Generalno možemo videti da ovo jesu povoljniji indikatori ali ne smemo se sada ni u kom slučaju opustiti”, dodala je.

Što se tiče formalno-pravnog statusa članova kriznog štaba, odgovarajući na pitanje na koji način članovi (izabrani i angažovani) donose odluke i ko donosi najvažnije odluke, dr Darija Kisić Tepavčević je rekla:

“Svi dajemo svoj doprinos koliko možemo sa istim cilj., Naša reč se podjednako čuje. Za vreme svih sastanaka sve odluke su bile jednoglasne. U tom smislu ne postoji nikakva razlika i svi dajemo svoj maksimalan doprinos bez obzira koji je formalno-pravni status svakog od nas”, rekla je dr Darija Kisić Tepavčević iz Instituta za javno zdravlje “Dr Milan Jovanović Batut”, inače angažovani član kriznog štaba.

Kisić Tepavčević rekla je da su sve odluke Kriznog štaba bile odobravane od strane Vlade Srbije.

“Sve ono što je doneto na Kriznom štabu bilo je u formi preporuka i sve je prolazilo Vladu”, navela je Kisić Tepavčević.

Srbija ima stručnu komisiju tokom pandemije, koja je propisana zakonom.

“Da ona postoji, to su imena koja sada viđate, predsednik je dr Goran Stevanović.”

Klinička slika je ista kao na početku apidemije, rekao je komandant vojne bolnice Karaburma anesteziolog potpukovnik dr Ivo Udovičić.

“I dalje su najugroženiji stariji. Klinička slika je i dalje teška, nema opuštanja. Želim da upozorim mladu popuaciju koja izlali u grad i ne nosi maske, da misli na svoje roditelje, bake, deke, da i oni mogu biti pacijenti”, rekao je Ivo Udovičić.

Dr Kon: “Poboljšanje se može naslutiti, ali zaravnjenje krive ide sporije zato što maske nisu efikasne kao policijski čas”

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je danas da se situacija u Srbiji stabilizovala, ali na dosta visokim brojevima, ali se poboljšanje “može naslutiti”.

Kon je na televiziji Pink rekao da je dobro što je broj pozitivnih PCR testova pao na osam procenata od broja pacijenata koji se jave na pregled, a taj procenat je do pre nekoliko dana bio od 20 do 30.

Ocenio je da će ovo “zaravnjenje epidemioloke krive” ići sporije jer se “ne može očekivati od maski da epidemiju uspore kao što je bilo sa zatvaranjem za vreme vanrednog stanja”.

Objašnjavajući svoju izjavu o Beogradu kao “tempiranoj bombi” Kon je rekao da “Beograd nikada nije imao najveći aktivni broj obolelih prema broju stanovnika, ali da pošto je ogroman grad uvek je potencijalno mesto širenja zaraze”.

Trenutno je, kako je rekao Kon, najkritičnija situacija u Bujanovcu i celom Pčinjskom okrugu, ali se u manjim sredinama epidemija lakše kontroliše.

On je najavio veće kontrole ljudi koji treba da budu u samoizolaciji i rekao da će se u taj proces uključiti i Komunalna policija.

Rezultat PCR stiže putem SMS-a ili mejla

Kancelarija za IT i eUpravu saopštila je da je unapredila besplatno automatsko obaveštenje građana o završenom rezultatu PCR testa putem SMS poruke ili imejla. Pored ranije usluge prijave za notifikaciju na Portalu eUprava, sada je omogućeno da pacijent prilikom samog testiranja ostavi kontakt telefon ili imejl, nakon čega će obaveštenje da je test gotov stići automatski.

“Nakon usluge na portalu eUprave za obaveštenje da je rezultat PCR testa gotov, razvili smo uslugu automatskog obaveštenja građana. Dovoljno je da građani svoje kontakte ostave u zdravstvenoj instituciji prilikom samog testiranja, a obaveštenje da je test gotov stiže automatski. Ovaj servis će i dalje slati obaveštenje isključivo o tome da je rezultat PCR testa gotov, a rezultate testa građani će i dalje moći da pogledaju na portalu e-zdravlje.gov.rs”, izjavio je Mihailo Jovanović, direktor Kancelarije za IT i eUpravu.

On je podsetio da nema potrebe da građani odlaze u zdravstvene institucije i da se izlažu i najmanjem riziku, već će servis automatski funkcionisati i obaveštavati građane 00-24.

Za one koji zaborave da ostave svoje kontakt podatke prilikom testiranja, dodaju, i dalje je dostupna usluga prijave za notifikaciju na portalu eUprava.

Vučić: Očekujem da ćemo krajem novembra, početkom decembra imati vakcinu

“Sve su bolji brojevi, nadam se da ćemo da se iszborimo. Podaci su danas biolji nego što su bili juče, o čemu će govoriti Krizni štab. Tako da, kada god pokažemo ozbiljnost i snagu, uz pomoć naših lekara i medicinskih sestara, rezultati su dobri”, rekao je Vučić.

Kako je kazao, može samo da moli građane da provere koliko je neka zemlja kog dana testirala ljudi.

“Ako je testirala manje, ima manje zaraženih, i suprotno. Zato testiramo ubedljivo najviše, i među prve četiri zemlje smo u Evropi”, rekao je Vučić.

Kako je naveo, očekuje da ćemo početkom decembra imati vakcinu protiv korone.

Dr Radovanović: “Nisu realne personalne promene u Kriznom štabu, treba da molimo SZO da nam pošalju tim eksperata…”

Epidemiolog dr Zoran Radovanović objavio je tekst “Mi i svetska zdravstvena organizacija” u kojem piše da bi zbog poljuljanog poverenja u Krizni štab trebalo da se obratimo za pomoć Svetskoj zdravstvenoj organizaciji i zamolimo da nam pešalju tim eksperata. Tekst koji je Radovanović pisao za Politiku i objavio na svom fejsbuk profilu, prenosimo u celosti:

“Uz Međunarodni komitet Crvenog krsta („Crveni krst“), Svetska zdravstvena organizacija (SZO) je nadnacionalno telo sa nemerljivo velikim doprinosom očuvanju zdravlja, kao i sprečavanju i suzbijanju bolesti, odnosno smrti u svetu. Srbija joj duguje zahvalnost za iskorenjivanje malarije, pegavca i povratne groznice, eliminaciju difterije i dečje paralize, suzbijanje i sprečavanje tuberkuloze, da pomenemo samo neke primere. I u trenutno aktuelnoj borbi protiv kovida 19, SZO se istakla donacijama i raznim drugim vidovima podrške.
Otuda je sociološki zanimljiv fenomen sumnjičavosti prema ovoj dobročiniteljskoj organizaciji u delu naše javnosti. Nećemo se osvrtati na nastrana viđenja SZO kao činioca međunarodne zavere, namerne da čipovima u vakcinama ili na druge suludo izmaštane načine potčini čovečanstvo. Valja, međutim, ponuditi odgovor zagovornicima ideje, neobjašnjivo i neopravdano prisutne u Srbiji, da SZO, uz sve svoje dobre strane, služi interesima međunarodnog kapitala, pre svega „farmakomafije“.
Organizacijom ne upravlja grupa otuđenih moćnika, već Skupština sačinjena od predstavnika, obično ministara zdravlja iz oko 200 zemalja-članica. Kako je to glomazno telo za operativni rad, postoji i Izvršni odbor, sačinjen od predstavnika 34 zemlje, sa trogodišnjim mandatom. Generalni direktor i oko 5000 zaposlenih predstavljaju samo tehnička lica, obavezna da sprovode odluke Skupštine i Izvršnog odbora. Ko bi tu onda uspostavljao neki mafijaški „reket“ i prihodovao od njega?Sve naše vlasti cenile su pomoć i savete SZO, mada nisu sa podjednakom prilježnošću prihvatale davane preporuke. Tako smo ignorisali upozorenje da se očekuje pandemija nepoznate bolesti, verovatno prenosive putem vazduha, što se pojavom kovida 19 pokazalo kao brzo ispunjujuće proročanstvo. Sledstveno, muka nas je naterala da zabranjujemo kretanje osetljivim populacionim grupama, jer nismo imali dovoljno opreme ni testova da tragamo za obolelima i njihovim kontaktima u meri u kojoj je na tome insistirala SZO.
Oglušili smo se i o mudro upozorenje da popuštanje stega, tzv. tranzicija ka normalnosti, mora da se sprovodi postupno, uz brižljivo praćenje efekta svake „relaksirane“ mere. Posledice svoje nestrpljivosti osećamo ovih dana. Zatrpan poslom, naš zdravstveni sistem u mnogim sredinama zanemaruje traganje za „kontaktima“, kako se označavaju osobe koje su bile u dodiru sa izvorima zaraze. Tačno je da se nalazimo u četvrtoj, najintenzivnijoj fazi rasejavanja zaraze u zajednici, ali SZO preporučuje da se ni tada ne odustaje od suzbijanja kovida 19 otkrivanjem „kontakata“ i njihovom izolacijom.
S druge strane, kada je reč o nekim kategorijama pacijenata za koje se sumnja da su zaražene novim virusom korona, uveli smo serološke testove (određivanje antitela iz krvi) kao međukorak u dijagnostičkom postupku. Taj pristup se nigde ne preporučuje iz brojnih čvrsto obrazloženih razloga
Najgore od svega je što je izgubljeno poverenje u Krizni štab. NJegovi članovi su u velikoj meri odgovorni za nastalu situaciju nedoslednim i samoopovrgavajućim izjavama davanim tokom vremena, još više međusobnim demantovanjem posle sastanaka sa kojih se očekivao usaglašen stav, a najviše pozivanjem na brojeve za koje su i sami priznavali da nisu tačni.
Nije realno ni da se pristupi personalnim promenama u Kriznom štabu, a ni da se narod natera da zaboravi sumnje koje je s manje ili više opravdanih osnova stvorio prema ovom telu ključnom za protivepidemijsku borbu. Nalazimo se u pat poziciji koju su Stari Latini nazivali limbusom.
Kao razuman izlaz nameće se okretanje ka SZO, uz molbu da nam pošalje tim eksperata. Ne znaju oni mnogo više od nas, ali imaju autoritet i oreol nepristrasnosti, pa bi se njihova reč prihvatila. Takav pristup pokazivao se u prošlosti delotvornim, od suzbijanja pegavca pre mnogo decenija, preko borbe protiv variole 1972, do skorašnjih sličnih poseta. I naši stručnjaci su često putovali po svetu u svojstvu eksperata, pa poziv ne treba shvatiti kao slabost, već kao međunarodnu saradnju”.

Brnabić: “Prelomni trenutak da izađemo iz drugog pika pandemije, na jesen nas čeka novi talas”

Dosadašnja premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je sada prelomni trenutak za izlazak Srbije iz drugog pika epidemije koronavirusa, prenosi portal B92.

“Zato je jako važno zadržati sadašnji nivo discipline u poštovanju mera kako bismo bili spremni za drugi talas epidemije na jesen, kada se očekuje jači udar virusa”, rekla je Brnabić.

Ona je dodala da država pravi plan za jesen i da će biti formiran tim stručnjaka koji će obići sve laboratorije za testiranje na COVID-19, kako bi se utvrdilo šta još treba nabaviti od agenasa, testova i laboratorijskog materijala.

“Takođe, tim Srpskog lekarskog društva i Medicinskog fakulteta će obići mikrobiološke laboratorije i proceniti gde još može da se radi testiranje na koronavirus, kao i da će se dodatno pomoći laboratorija u Kosovskoj Mitrovici”, rekla je Brnabić novinarima u Nišu posle otvaranja laboratorije ”Vatreno oko”.

Brnabić je rekla da je Niš u drugom piku mnogo bolje prošao nego u prvom što, kako je navela, govori da su građani bili disciplinovaniji i da “ćemo kao društvo spremnije dočekati jesen”.

Brnabić je dodala da je u drugom piku situacija bila mnogo kompleksnija u Vranju i okolini, ali da je i tamo sada mirnije, te da Vranje više nije u prvih 15 mesta po broju zaraženih.

Ona je zahvalila građanima na disciplinovanosti i pridržavanju mera i poručila da nastave da se tako ponašaju.

”Mislim da je ovo prelomni trenutak, ako uspemo sada, onda smo izašli iz drugog pika. Moraćemo da zadržimo ovaj nivo discipline i da se pripremimo za jesen”, rekla je Brnabić.

Dr Tiodorović: “Trenutna epidemiološka situacija nepovoljna, ali pod kontrolom…”

Trenutna epidemiološka situacija je nepovoljna, ali pod kontrolom izjavio je epidemiolog Branislav Tiodorović, prenosi N1.

On je za današnje izdanje Blica rekao sledeće nedelje očekuje smirivanje stanja, i da će se potom u narednih 15 dana, pod uslovom da se poštuju sve mere, stišati situacija.

Kaže da se stiče utisak da su građani u proteklih 10 dana poštovali mere, ali da je dovoljno da se dogodi jedna proslava, svadba ili veće okupljanje koje bi poremetilo brojke.

Tiodorović dodaje da je svestan da su ljudi umorni od epidemije, ali da će ipak još dosta dugo morati da nose maske.

“Torlak” proizvodi vakcinu protiv sezonskog gripa posle 15 godina: Prve doze krajem oktobra

Direktorka Instituta “Torlak” Vera Stoiljković je rekla da će “Torlak” proizvoditi 100.000 do 150.000 doza vakcine protiv sezonskog gripa, a nakon dobijanja dozvole za promet Agencije za lekove naći će se na raspolaganju građanima tokom oktobra ili početkom novembra, prenosi RTS.

Posle 15 godina, Institut “Torlak” ponovo proizvodi vakcinu protiv sezonskog gripa. Bore se protiv gripa, ali i kovid infekcije. Od početka epidemije ovde je testirano više od 100 hiljada građana.

Gostujući u Dnevniku RTS-a, direktorka Instituta “Torlak” dr Vera Stoiljković rekla je da bi se ponovo pokrenula proizvodnja, trebalo je biti uporan i imati želju da se proces dovede do kraja.

Kaže da je “Torlak” i ranije proizvodio vakcinu protiv gripa od 1962. do 2005. godine – celovirusnu vakcinu protiv gripa.

Pojavila se potreba da se proizvodni pogoni usklade sa dobrom proizvođačkom praksom pa je od 2005. godine “Torlak” zajedno sa Ministarstvom zdravlja ušao u rekonstrukciju proizvodnih pogona.

Nakon toga, od 2009. godine “Torlak” se priključuje projektu za globalni akcioni plan za proizvodnju vakcine protiv gripa od strane SZO i u taj proces ulazi zajedno sa 14 zemalja sveta, rekla je dr Stoiljković.

Prema njenim rečima, Srbija je jedna od tri zemlje koje su do kraja završile taj projekat, osvojile tehnologiju i došle do svoje vakcine protiv gripa.

Trovalentna vakcina bezbedna za upotrebu
“Urađena su ispitivanja i dokazano je da je vakcina protiv gripa, koja je trovalentna, splitovana i inaktivisana – bezbedna za upotrebu, efikasna i pokazala je imunogenost na humanoj populaciji”, rekla je direktorka “Torlaka”.

Prema njenim rečima, prema planu proizvodnje “Torlak” će proizvoditi 100.000 do 150.000 doza vakcine, a nakon dobijanja dozvole za promet od strane Agencije za lekove i medicinska sredstva naći će se na raspolaganju građanima Srbije tokom oktobra ili početkom novembra.

Vakcina je trovalenta, sadrži tri soja virusa gripa, a tokom svih faza nije bilo ozbiljnih neželjenih rekacija već blagih, koje se ogledaju u pojavi crvenog kruga, blagog otoka i blaže telesne temeprature.

“Torlak” u borbi sa kovidom
Institut je uključen u borbu sa kovidom od početka, kaže dr Stoiljković i dodaje da imaju četiri nacionalne laboratorije.

“Svakodnevno vršimo nadzor nad gripom i u tom radu zatekao nas je mart mesec. Radili smo manji broj testova u tom trenutku, a onda 350 u toku dana a danas drugačijom organizacijom došli smo 1.000 do 1.500 analiza dnevno”, rekla je direktorka “Torlaka”.

Što se tiče testova na lični zahtev, kaže da nema zakativanja i da se dnevno uradi oko 300 do 400 takvih testova.

Od 227 zaposlenih, 26 je dobilo infekciju, ukazala je dr Stoiljković i dodala da nije u pitanju prenos infekcije sa radnog mesta, već su to bili kontakti privatne prirode koji su ograničeni.