(INFOGRAFIKA) Koronavirus: Novi skok zaraženih u Srbiji, epidemija bukti u regionu, rekordni brojevi i u Evropi…

0
Profimedia

U poslednja 24 sata u Srbiji je na koronavirus testirano 6.933 osoba, a njih 173 je bilo pozitivno. Prema današnjem preseku preminula je jedna osoba.

Prema poslednjim podacima Ministarstva zdravlja i Instituta “Batut”, na respiratorima u zdravstvenim ustanovama širom Srbije nalazi se 21 pacijent.

98 dece zaraženo od početka školske godine

Epidemiolog dr Darija Kisić Tepavčević izjavila je da je od početka školske godine zaraženo 98 dece, 61 iz osnovnih i 37 iz srednjih.

“Još jednom bih pohvalila đake i nastavnike za koje je očigledno da se pridržavaju mera, jer se nastava odvija kontinuirano sa sporadičnim slučajevima oboljevanja”, poručila je Kisić.

Kisić je izjavila da je najveći broj zaraženih u starosnoj dobi između 20 i 40 godina, odnosno čak 40 odsto mladih i radno sposobnih.

“Jasan trend rasta broja novozaraženih”

Ona je navela da je jasan trend porasta broja zaraženih, ali da ga još uvek ne prati značajan porast hospitalizacija niti porast broja ljudi na respiratorima.

“Međutim, ipak nas sve zabrinjava porast broja osoba kod kojih je potvrđeno prisustvo infekcije”, rekla je dr Kisić Tepavčević.

Ona je istakla da su opšte preventivne mere za sve viruse i bakterije trenutno jedino rešenje.

“Odgovorno ponašanje i poštovanje mera – nošenje maski, fizička distanca i higijena je jedino rešenje”, rekla je Kisić Tepavčević.

“U ovo doba godine se očekuje porast broja zaraženih, ali znamo kako treba da delujemo”, rekla je ona.

Vreme za zabrinutost?

Ona je dodala da povećan broj laboratorijski potvrđenih slučajeva nije zabrinjavajući u ovom trenutku.

“Trend porasta labarotorijski potvrđenih slučajeva ne preti, kao i broj hospitalizovanih. Međutim, zabrinjava sve veći broj novozaraženih koji su potencijalni nosioci zaraze”, izjavila je.

Ona je dodala da su prognoze pesimistične, ne samo što dolazi vreme respiratornih infekcija različitih uzročnika, već ni situacija koja se dešava sa koronavirusom u svetu i regionu nije optimistična. Dodaje da je zbog toga važno da se pridržavamo mera.

Ona je navela i da “čak i sad imamo prisustvo oboljevanja” u gerontološkim centrima

“Bojim se da u narednom hladnijem periodu, kad se očekuju respiratorne infekcije, postoji mala verovatnoća da će se mere relaksirati”, rekla je Kisić Tepavčević.

Novi elektronski sistem državnih organa

Direktor Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu Mihailo Jovanović najavio je puštanje u rad novog integrisanog elektronskog sistema državnih organa, koji će i državi i građanima pomoći u borbi protiv pandemije.

Planirano je da u rad bude pušten tokom naredne nedelje.

Sistem će omogućiti, kako je dodao, da rešenja sanitarne inspekcije i druga bitna obaveštenja u vezi sa zdravstvenim merama budu elektronski kreirana i dostavljena na građanima putem elektronskih portala i putem portala e-zdravlje.

“Novi elektronski sistem će omogućiti da ako se utvrdi da je lice pozitivno ili bilo u kontaktu sa pozitivnim, ili dolazi iz ugroženih zemalja  – ta informacija će biti prosleđena kroz elektronski sistem – eInspektor organima na granici”, rekao je Jovanović.

Ustanove socijalne zaštite i domovi za stare

U ustanovama socijalne zaštite i domovima za smeštaj odraslih i starih u Srbiji, virusom korona inficirano je 40 korisnika i devetoro zaposlenih, saopšteno je danas. 

Po podacima Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, prisustvo virusa potvrdjeno je u Ustanovi za decu i mlade “Sremčica” u Beogradu, Centru za porodični smeštaj i usvojenje u Kragujevcu, radnoj jedinici “Pomoć u kući i nega” pri Gerontološkom centru u Novom Sadu kao i domovima za smeštaj odraslih i starijih “Terza Eta” u Priboju i “Sveti Trifun” u beogradskom naselju Železnik.

Inficiranih ima i u organizacionoj jedinici Dnevni boravak “Kornelije Stanković” pri Centru za smeštaj i dnevni boravak dece i omladine ometene u razvoju u Beogradu. 

Od početka epidemije korona virusa u Srbiji, od infekcije su izlečena 1.044 korisnika i 424 zaposlena u ustanovama socijalne zaštite.

Najgori dani od početka pandemije juče i danas širom Evrope

Svetska zdravstvena organizacija objavila je danas da je u svetu zabeležen novi rekord od 350.000 slučajeva zaraze koronavirusom.

Novih 350.766 slučajeva zaraze prelazi rekordan broj zabaležen ranije ove nedelje za gotovo 12.000, navela je SZO. Tu je uključeno i više od 109.000 sučajeva zaraze samo u Evropi.

U Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini juče su zabeleženi rekordni brojevi novozaraženih od početka epidemije. Danas je registrovan blagi pad, ali je epidemiološka situacija i dalje kritična. U BiH je, po najnovijem preseku, registrovano 387 novozaraženih koronavirusom, a preminulo je 13 osoba, dok je u Hrvatska prijavila 457 novih slučajeva. Koronavirus u Crnoj Gori registrovan je kod još 344 osobe od testiranih 886.

Slovenija je juče takođe zabeležila najveći broj novih slučajeva zaraze koronavirusom od početka pandemije (387), dok je prema poslednjim podacima broj novozaraženih neznatno manji (363).

Severna Makedonija i Rumunija su juče imale najgori dan od početka pandemije. Zdravstvene vlasti u Severnoj Makedoniji prijavile su juče 364 slučajeva, dok je Rumunija registrovala 3.130 novozaraženih.

Austrija je juče, takođe, zabeležila rekordan broj od 1.209 zaraženih koronavirusom, a danas je broj inficiranih iznosio neznatno manje – 1.131 novi slučaj

U Bugarskoj je broj zaraženih od koronavirusa u jednom danu nastavio da raste i od poslednjeg preseka potvrđeno je 516 novih slučajeva, što je najviše od početka pandemije.

Slovačka je treći dan za redom zabeležen najveći broj novozaraženih korona virusom u jednom danu. Ministarstvo zdravlja Slovačke je saopštilo da su u poslednja 24 sata registrovana 1.184 nova slučaja zaraze. Takođe, i Češka je treći dan zaredom zabeležila rekordan broj obolelih u jednom danu. U poslednja 24 sata potvrđeno je novih 5.394 slučajeva.

Rekordan broj novozaraženih u jednom danu zabeležen je i u – Rusiji (12.126), Ukrajini (5.804), Poljskoj (4.739), Švajcarskoj i Lihtenštajnu (1.487)…

U Italiji su u poslednja 24 sata 5.372 osobe bile pozitivne na testu za virus korona, što je prvi put od marta da je broj zaraženih prešao 5.000, saopšteno je iz italijanskog Ministarstva zdravlja.

Dodaje se da je preminulo još 28 ljudi, što je nešto više nego juče, kada je taj broj bio 22, ali znatno manje nego na vrhuncu pandemije u Italiji u martu i aprilu.

Španska vlada proglasila je danas vanredno stanje u regionu Madrida u pokušaju da zaustavi veliki rast broja slučajeva zaraze koronavirusom.

Vanredno stanje vladi daje dodatna ovlašćenja da privremeno ograniči prava gradjana, a u ovom slučaju to bi se odnosilo na slobodu kretanja u Madridu i nekim obližnjim gradovima koji beleže visok stepen zaraze.