(INFOGRAFIKA) Korona u Srbiji: Veći broj novozaraženih, u Beogradu najviše novih slučajeva, epidemiolozi kažu – povoljna situacija, takva mora i da se zadrži….

1
Foto: Profimedia

U poslednja 24 sata, koronavirus u Srbiji otkriven je kod 107 osoba, a od posledica infekcije preminule su dve osobe.

Od poslednjeg preseka, testirano je 4.751 osoba.

Na respiratorima se nalazi 20 pacijenata.

Od ukupnog broja 107 novozaraženih u poslednja 24 časa čak 55 osoba (više od polovine od ukupnog broja) je iz Beograda, objavio je Blic.

Sledeći grad po broju zaraženih je Novi Sad sa 5, u Bujanovcu ima 3 novozaražena, dok u svim drugim gradovima i opštinama broj novozaraženih u poslednja 24 sata ne prelazi dva.

U Beogradu, Nišu, Kraljevu, Trsteniku i Vranju raste broj zaraženih koronavirusom ovih dana, a za ovaj vikend je u glavnom gradu najavljena pojačana kontrola nad primenom protivepidemijskih mera, posebno u javnom prevozu.

Zatvaranja prestonice neće biti, rečeno je juče posle sednice beogradskog Kriznog štaba. Međutim, potrebno je obezbediti kontinuirano poštovanje mera, zbog čega će inspekcijska kontrola ovog vikenda pojačano vršiti nadzor.

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić poručio je juče da je dosadašnjim kontrolama poštovanja mera u objektima ustanovljeno da između 10 i 20 odsto je onih koji nepoštuju mere.

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je jutros da, iako je epidemiološka situacija u Srbiji dobra, građani ne trebaju da se opuštaju, da svi virusi imaju veću prenosivost tokom zime, kao i da će glavni zadatak biti sprečavanje širenja bolesti u školama i na fakultetima.

Epidemiolog Darija Kisić Tepavčević je naglasila da je najvažnije da li je bilo preminulih u poslednja 24 sata, kao i koliki je broj osoba na respiratoru, sa najtežom kliničkom slikom.

Kisić Tepavčević je dodala da je bitno i kolika je opterećenost zdravstvenih ustanova, broj hospitalizovanih i raspoloživi kapacitet kako bi se reagovalo na vreme.

Kisić je istakla i da je epidemijska situacija u Srbiji izuzetno povoljna u poređenju sa drugim zemljama regiona i Evrope i navela je da predstoji zimski period kad je sezona i drugih respiratornih infekcija.

“Moramo da učinimo sve da zadržimo ovu povoljnu situaciju. Koliko će se javiti slučajeva, zavisi od nas. Najbolji primer je Kina gde već nekoliko desetina dana nemaju lokalnu transmisiju virusa. Ovaj epidemijski period je duži nego što se mislilo, mnogi su izgubili strpljenje, ali ne smemo da dozvolimo da se dozvoli zaraza i širenje infekcije”, istakla je Darija Kisić.

1 KOMENTAR

  1. Ako maske pomažu zašto distanca pod 1.5m?

    Ako distanca pomaže čemu maske?

    Ako oboje pomaže čemu zatvaranje u kuću?

    Ako svo troje pomaže čemu vakcine?

    Ako je vakcina sigurna zašto je proizvođač oslobođen odgovornosti u slučaju da ista prouzrokuje zdravstvene probleme ili smrt?

Comments are closed.