Koronavirusom u Srbiji u poslednja 24 časa zarazile su se još 83 osobe, dok je od posledica infekcije preminula jedna osoba.

Od poslednjeg preseka, testirano je 6.663 osobe.

Na respiratorima se nalaze 22 pacijenta.

Kon: Oko nas gori, a virus ne poznaje granice…

“Na 700 građana koji pređu granicu Srbije, jedan je sumnjiv na koroanavirus i treba da se testira”, rekao je epidemiolog i član Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti COVID-19 Predrag Kon.

“Oko nas gori, a virus ne poznaje granice, tu nema dileme. Nadzorni sistem je uveden, od njega očekujemo dosta i pokazue prve rezultate”, rekao je Kon za TV Pink, a preneo je B92.

On je ocenio da imamo vrlo dobar filter za otkrivanje slučajeva zaraze i da ih odmah izolujemo i lečimo.

“Od petka je pod nadzorom 23.000 naših državljana, njih 36 se smatra sumnjivim, a to nije mala brojka”, istakao je Kon.

Epidemiolog je objasnio da bez obzira na to što nećemo izbeći ulazak i širenje virusa, to možemo da usporimo.

“Jako mnogo možemo da ga usporimo i sprečimo nagli porast i obezbedimo da sistem funkcioniše, ali ne da imamo situaciju kao u julu mesecu. Nadam se da ćemo uspeti ovim merama to da sprečimo. Ako bi se nekim čudom desilo da svi sprovode mere to usporavanje bi bilo vrlo uspešno. U novembru počinju slave i biće veća frekvencija kontakata u zatvorenom prostoru”, ukazao je Kon.

„Nije sprovodivo uvođenje karantina“

(Beta) – Epidemilog Predrag Kon izjavio je danas da nije tačno da građane Srbije od 1. oktobra čeka uvođenje karantina zbog epidemije korona virusa, i da tako nešto „nije ni sprovodivo“.

Kon je za RTS izjavio da se ne isključuje uvodjenje strožijih mera ukoliko se epidemiološka situacija pogorša, ali da to za sada nije u razmatranju.

On je naveo da nije tačno ni da će škole biti zatvarane ukoliko se počnu pojavljivati veći broj zaraženih korona virusom.

„Nastava je tako organizovana po grupama da ako se dvoje u grupi zarazi korona virusom ta se grupa isljučuje i prelazi na onlajn nastavu“, kazao je Kon i dodao da uz takvu organizaciju neće biti potrebno zatvarati cele škole.

Zamenica direktora “Batuta” Darija Kisić Tepavčević izjavila je juče za RTS da se većina onih koji su se vratili s odmora prijavilo se na servis E-Zdravlje.

“Od petka u 18 časova se do jutros prijavilo ukupno 23.000 naših građana. Više od dve trećine su došli sa područja Crne Gore i BiH, mada su tu i druge zemlje, Hrvatska, Albanija, Turska i druge, praktično iz svih delova sveta su došli putnici u prethodnom vremenskom periodu”, kazala je Kisić Tepavčevićeva.

Na osnovu broja građana, napominje, može se videti da sistem funkcioniše.

“Mogli smo da vidimo već u prvim satima nakon zvaničnog početka rada sistema, imali smo oko deset prijava u minuti. Oni građani koji su prošli proceduru naveli su da se radi o jednostavnoj proceduri, a koja pruža sve informacije koje su od značaja”, zaključila je Kisić Tepavčević.

Lončar se sastao sa lekarima iz udruženje „Ujedinjeni protiv kovida“

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar sastao se danas sa predstavnicima udruženja “Ujedinjeni protiv kovida”, a posle sastanka je izjavio da je dogovoreno da se pokuša da se napravi dalja saradnja.

Dr Vuk Vučić iz udruženja je rekao da je dogovor da potpisnici apela dođu na razgovor kako bi se redefinisala situacija i videlo da li je neko smenjen i zbog čega.

Lončar je rekao da mora mnogo toga zajednički da se uradi da bi se rezultati održali i da država stoji iza toga da neće biti nikakvog revanšizma, preneo je RTS.

Ovu inicijativu do sada je potpisalo oko 3.000 zdravstvenih radnika.

Izvršni odbor udruženja građana “Ujedinjeni protiv kovida” (UPK), čiji su članovi pre svega lekari i zdravstvstveni radnici, potpisnici istoimene peticije, zatražio je prethodno od ministra zdravlja Zlatibora Lončara da organizuje hitan sastanak na kom bi se “ispregovarao način daljih međusobnih odnosa, koji moraju biti u interesu sistema javnog zdravlja i svih građana Srbije”.

UPK je prethodno tražio od Ministarstva zdravlja da uputi i apel “direktorima svih zdravstvenih ustanova da pod hitno prekinu sa kršenjem prava lekara”, kao i da obaveza svakog direktora u zdravstvenim ustanovama treba da bude da ostavi u radnom odnosu i na odgovarajućim poslovima sve mlade lekare koji su zaposleni tokom vanrednog stanja, koji su “izneli izuzetno veliki teret u prethodnom delu epidemije”.

UPK je u pismu zatražio i “hitnu smenu v.d. direktora Opšte bolnice Novi Pazar navodeći da je ta ustanova, “posmatrajući samo činjenice, jedna od najlošijih u celom svetu”, kao i da “postoji visok stepen sumnje da je trenutnom stanju u ovoj zdravstvenoj ustanovi najviše doprinela organizacija rada same bolnice”.

Od ministra zdravlja je zatražena i hitna smena v.d. direktora KBC Zvezdara, navodeći da je u tom bolničkom centru “zabeležen neverovatno veliki broj otkaza lekara, koji odlaze jer ne žele da sarađuju sa kolegom koji je trenutno na čelu ove ustanove”.

UPK je u otvorenom pismu da je čitavo osnivanje “Udruženi protiv kovida” imalo svoj uzrok u problemima sa “takozvanim Kriznim štabom”, čija se odgovornost zahteva.

Inicijativu “Ujedinjeni protiv kovida” u julu je potpisalo najpre 350 lekara, nezadovoljnih načinom na koji država reaguje na epidemiju koronavirusa ali i tretmanom zdravstvenih radnika, a broj potpisnika se, prema pisanju medija u Srbiji, u danima koji su usledili povećao na skoro 3.000, uprkos pritiscima vlasti na pojedine lekare da povuku svoje potpise.

Početkom septembra je osnovano udruženje građana “Ujedinjeni protiv kovida”, čiji su članovi pre svega potpisnici peticije, koje je najavilo da će biti pre svega strukovno udruženje, koje će kroz angažovanje samih lekara koji su deo sistema pokušati da taj sistem učini boljim.

https://www.nstore.rs/product/elektronsko-pdf-izdanje-nedeljnika-br-454-od-24-septembra/
https://www.nstore.rs/product/nedeljnik-pretplata-na-elektronsko-izdanje-za-inostranstvo/
https://www.nstore.rs/product/godisnja-pretplata-na-magazin-nedeljnik/
https://www.nstore.rs/product/edicija-senke-nad-balkanom/

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.