(INFOGRAFIKA) Korona u Srbiji: “Bezbednije je na Infektivnoj sa maskom, nego na zabavi u Crnoj Gori…”

0
Foto: Profimedia

U poslednja 24 sata na koronavirus u Srbiji je testirano 5.930 osoba, njih 29 bilo je pozitivno, a nije bilo preminulih.

Ovo je najmanji broj novozaraženih još od 2. juna kada ih je bilo 24.

Prema poslednjim podacima Ministarstva zdravlja i Instituta “Batut”, na respiratorima u bolnicama širom zemlje nalazi se 28 pacijenata.

Nova mera Kriznog štaba, od petka povratnici iz inostranstva pod nadzorom

Krizni štab je pozvao sve građane Srbije koji se nalaze na letovanju u regionu, odnosno u zemljama sa velikim brojem novozaraženih od koronavirusa, da se što pre vrate u Srbiju.

Od petka 18. septembra u 18 časova oni će svi biti u obavezi da se po povratku jave u lokalnu kovid ambulantu gde će dežurni lekari odlučivati da li je neophodan dalji nadzor građana ili ne.

Zdravstveni nadzor će podrazumevati određenu dinamiku javljanja relevantnim zdravstvenim službama, u cilju praćenja zdravstvenog stanja i brzog reagovanja ako bude potrebno.

Nadzor ne uključuje ograničenje slobode kretanja.

Tiodorović: Detalji zdravstvenog nadzora

Član Kriznog štaba Vlade Srbije, epidemiolog Branislav Tiodorović, izjavio je danas da je odluka o uvođenju obaveznog nadzora za građane koji od petka u 18 časova ulaze u Srbiju uvedena zbog “velikog požara”, kako je opisao epidemiološku situaciju u Crnoj Gori, Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

Tiodorović je za portal nova.rs rekao da će građanima koji dolaze iz zemalja sa porastom broja obolelih od koronavirusa biti uručivano obaveštenje prema kojem su obavezni da se u roku od 24 sata jave KOVID-ambulanti doma zdravlja kojem pripadaju.

Epidemiolog je naveo da će inspekcijski organi na granicama dobijati spisak i pregled zemalja u kojima je povećan broj zaraženih. Po njegovoj proceni, na tom spisku bi trebalo da bude i Albanija, gde letuje veći broj građana Srbije.

“Svaki građanin će na granici, uz vraćen pasoš, dobiti i obaveštenje o tome da je obavezan da se javi u KOVID-ambulantu domu zdravlja kojem propada. To nije onaj zdravstveni nadzor gde inspekcija izdaje nalog, pa rešenje, a onda se prati da li se neko toga drži. Domovi zdravlja će dobijati spiskove i policija će ih obaveštavati o tome”, objasnio je Tiodorović.

Po prijavljivanju u KOVID-ambulantu, ako se utvrde tegobe, radiće se kompletan pregled povratnika iz inostranstva – krvna slika na osnovu koje se utvrđuju parametri, a ako postoji sumnja, biće urađen i snimak pluća.

“Na osnovu toga lekar odlučuje da li tu osobu pušta kući, uz sugestiju da bude u desetodnevnoj samoizolaciji, a ako je za bolnicu, šalje se uputom u bolnicu”, objasnio je  Tiodorović.

Građani koji su zaposleni, dobiće potvrdu o bolovanju ako se utvrdi simptomatologija, bez obzira na to da li je lakša ili ozbiljnija. “Bez obzira da li ide kući u samoizolaciju ili na Infektivnu kliniku, on dobija bolovanje”, rekao je epidemiolog.

Ipak, pošto se radi o slučaju da je “neko svojom voljom otišao na more”, neće mu tokom bolovanja biti isplaćivano 100 odsto plate, kao u vreme vanrednog stanja, već 65 odsto.

Pošto Krizni štab odluke donosi u skladu sa epidemiološkim prilikama, “može da se desi da mi već sledeće nedelje kažemo da strani državljani ne mogu da uđu u Srbiju bez PCR testa”, ukazao je Tiodorović.

Kisić Tepavčević: Veća verovatnoća da se zarazimo u okruženju, nego u Srbiji…

Epidemiolog Darija Kisić Tepavčević izjavila je da se na nivou cele Evrope, u preko 20 zemalja, beleži rekordan broj novozaraženih.

“U ovom momentu i u našem regionu beleži se rastući trend u učestalosti oboljevanja. U našoj zemlji je stabilna epidemiološka situacija, ali stalno ističemo nesigurna, jer se brzo može promeniti. Kina je primer kako disciplinom možemo da utičemo na smanjenje učestalosti oboljevanja i smrtnih slučajeva”, rekla je Kisić Tepavčević na konferenciji Kriznog štaba.

Kada je reč o zemljama u okruženju, u ovom momentu je veća verovatnoća da dođe do infekcije nego u našoj zemlji, navela je ona.

“U ovom momentu moramo svi da ulažimo maksimalan napor da održimo stabilnu epidemiološku situaciju i uložimo svu snagu u pridržavanju svih mera. Pogotovo što idemo u susret sezoni respiratornih infekcija”, rekl je Kisić Tepavčević.

Uputila je apel svima da nastave sa odgovornim ponašanjem.

“Pokazali smo kako primerom dobre prakse možemo da zaustavimo širenje ovog virusa u našoj zemlji”, rekla je Darija Kisić Tepavčević.

Kon: Epidemiološka situacija prihvatljiva…

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je na konferenciji za novinare Kriznog štaba da se “ovako prihvatljiva epidemiološka situacija može očuvati jedino racionalno”.

“Treba shvatiti da je boravak u Crnoj Gori veliki rizik, letovanje tamo je loš izbor, iako to za nekog zvuči nekorektno, jednostavno je istina”, rekao je Kon.

“Bezbednije je trenutno biti na Infektivnoj klinici uz korišćenje maske nego na nekim od mesta gde je maksimalno prenošenje. Ako imate zaštitnu opremu sigurniji ste na samoj Infektivnoj klinici, nego na nekoj zabavi trenutno u Crnoj Gori”, istakao je Kon.

Kao dodatne rizike, Kon je označio događaje koji nam se, uprkos upozorenjima, neprekidno ponavljaju.

“Ta slavlja nam se neprekidno ponavljaju. Stalno imate oglašavanje dešavanja, okupljanja i to se dešava paralelno sa situacijom kada se dešava učestalost oboljevanja u Evropi. Kao da ugostitelji ne mogu da shvate da i preko njihovog angažovanja može doći do smanjenja oboljevanja”, istakao je Kon.

Ocenio je da nas je u ovu prihvatljivu epidemiološku situaciju dovela disciplina.

“Sad će svi, imajući u vidu ovih 29 novozaraženih danas, da pohrle u zagrljaj uz pesmu i igru. Ne mogu da kažem da to nije lepo. Lepo je. Ali to nije pametno, nije mudro, dovešće nas u situaciju da nam se pune bolnice. Jasno nam je da virus niko nije zadržao, ali ove mere koje su danas donete služe tome da se virus što više zadrži pošto se naši sugrađani vrate u zemlju”, rekao je Kon komentarišuću novu odluku Kriznog štaba prema kojoj će povratnici iz inostranstva od petka biti pod zdravstvenim nadzorom.

On je rekao i da se odlažu “razne situacije koje su potencijalni rizik za pronošenje virusa poput sajamskih aktivnosti”.

“Nisu to lake odluke, ali sve to radimo radi očuvanja zdravlja. Moramo da imamo saradnju. Solidarnost je sada najvažnija. Moramo da se sačuvamo od novog porasta, pika, talasa. Moramo da izbegnemo ponovno punjenje bolnica. Ne smemo to sebi dozvoliti”, naglasio je Predrag Kon.