(INFOGRAFIKA) Korona u regionu ne jenjava: Dramatično u Rumuniji, u Mađarskoj preko 700 novozaraženih, a najpovoljnije je u Srbiji…

1
Foto: Profimedia

Koronavirus ne jenjava u regionu, a prema zvaničnim podacima od danas, najveći broj novozaraženih je u Rumuniji, dok najmanji broj novih slučajeva COVID-19 beleži Srbija.

Rumunija je na današnji dan zabeležila čak 1.391 novi slučaj zaraze koronavirusom i 35 smrtnih slučajeva.

Sledi je Mađarska koja ima novih 718 slučaja zaraze i jedan smrtni slučaj.

U Bosni i Hercegovini, zdravstvene vlasti danas su prijavile 290 novih slučajeva zaraze i 6 smrtnih slučajeva.

Severna Makedonija beleži danas 141 novozaraženog i 5 smrtnih slučajeva.

Hrvatska je, prema najnovijim podacima, registrovala 190 slučajeva zaraze i 3 smrtna slučaja.

Crna Gora danas ima 163 novozaraženih i jedan smrtni slučaj.

Nacionalno koordinaciono telo za zarazne bolesti (NKT) Crne Gore pozvalo je građane da “dosledno poštuju mere, a nadležne inspekcije da pojačaju nadzor i kontrolu kako ne bi morale da budu uvedene restriktivne mere, posebno u opštinama sa visokim stepenom lokalne transmisije”.

Kako se navodi u saopštenju, NKT je sa zabrinutošću konstatovalo da se mere koje su na snazi ne poštuju.

“Ako nepoštovanje mera rezultira daljim pogoršanjem epidemiološke situacije Institut za javno zdravlje će predložiti Nacionalnom koordinacionom telu uvodjenje restriktivnih mera, posebno u opštinama sa visokim stepenom lokalne transmisije”, navodi se u saopštenju NKT-a.

Dodaje se da je na sednici konstatovano da, “uprkos porastu broja inficiranih, zdravstveni sistem Crne Gore u potpunosti kontroliše situaciju”.

A, prema zvaničnim podacima, u Srbiji su danas registrovana 92 nova slučaja koronavirusa, a jedan pacijent preminuo je usled infekcije.

S obzirom na zvanične podatke o stanju epidemije COVID-19 u regionu, najpovoljnija epidemiološka situacija trenutno je u Srbiji, što su i prethodnih dana isticale zdravstvene vlasti u zemlji.

Zbog toga, poslednjih nekoliko nedelja, od kada se epidemiološka situacija u Srbiji stabilizovala, postavlja se pitanje hoće li povratnicima iz inostranstva biti propisana mera obaveznog karantina.

O tome će Krizni štab odlučivati u ponedeljak, ali je epidemiolog Predrag Kon na današnjoj konferenciji za medije izjavio da do toga verovatno neće doći. On je, međutim, insistirao na tome da se onim građanima koji ulaze u našu zemlju izdaju zdravstvena upozorenja o tome na koji način bi trebalo da se ponašaju u slučaju da dolaze iz rizičnih područja.

Krizni štab, inače, preporučuje svim građanima koji se vraćaju sa letovanja ili sa puta iz inostranstva da narednih 14 dana, koliko traje maksimalni period inkubacije virusa, ostanu u samoizolaciji.

Zbog pogrošane epidemiološke situacija u zemljama regiona, a prema ranijoj odluci Kriznog štaba, građani iz Severne Makedonije, Hrvatske, Bugarske i Rumunije pri ulasku u Srbiju moraju priložiti negativan PCR test, ne stariji od 48 sati.

1 KOMENTAR

  1. Овакво кретање вирусне инфекције је свакако за много дубље истраживање. Рецимо у Африци, где је поштовање некаквих мера просто научна фантастика, број оболелих пада. Исто се догађа и у Шведској, а када додамо Белорусију, где није било никаквих посебних организовних “мера”, забуна постаје још већа. Овде имамо стару “плочу” која се врти о маскама и неквим мерама против окушљања, али то одавно не показује узрочно-последичну везу, са бројем инфицираних. Некако, код нас влада обрнута фаза, од ближег и даљњег окружења, у оба врхунца заразе. Када код нас опада, код њих расте, и обрнуто. У сваком случају, већ сада се може рећи да ове назови “мере” имају маргинални утицај на раст и опадање заразе.

Comments are closed.