U pojedinim zemljama regiona kao da se polako nazire smirivanje epidemiološke situacije. Ispod 100 novih slučajeva zaraze koronavirusom danas je zabeleženo u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Severnoj Makedoniji, ali je u Crnoj Gori i dalje teško.

U Hrvatskoj je u poslednja 24 sata potvrđeno 70 novih slučajeva koronavirusa, a pet osoba je preminulo, saopštio je danas tamošnji Nacionalni štab civilne zaštite. Trenutno je aktivnih slučajeva zaraze 2.002, među kojima je na bolničkom lečenju 297 pacijenata od kojih su na respiratoru njih 24.

Bosna i Hercegovina danas je otkrila 93 novoobolelih, a od posledica infekcije preminulo je još 7 osoba.

U Crnoj Gori jedanas je prijavljeno 230 novozaraženih i dve osobe su preminule. Najviše novoobolelih je iz Podgorice, 77 i Nikšića, 64.

Po broju stanovnika, Berane je opština koja je najteže pogođena epidemiološkom situacijom, gde je stopa aktivnih slučajeva koronavirusa pet puta veća od proseka, rekao je pomoćnik direktora Instituta za javno zdravlje u Crnoj Gori dr Senad Begić.

Poslednjih dana je oštrija kontrola poštovanja epidemioloških mera koje predviđaju i obavezu svih starijih od sedam godina da i unutra i napolju koriste maske, da ne prilaze drugim ljudima na manje od dva metra, posebno u ugostiteljskim objektima u kojima ne smeju biti više od četiri osobe za istim stolom. A zvaničnici zdravstva ne isključuju mogućnost ponovnog zatvaranja celih gradova, ako bi se „bolnice rapidno punile“.

Neke zemlje u okruženju su danas zabeležile manji broj slučajeva, nego prethodnih dana. Danas je u Mađarskoj zabeleženo novih 876 slučajeva zaraze i 3 smrtna ishoda, a premijer Viktor Orban najavio je da drugi talas očekuje u decembru ili januaru. U Rumuniji je danas 808 novozaraženih i 23 smrtna slučaja. U Severnoj Makedoniji je zabeležen pad broja novozaraženih i danas je otkriveno njih 45, a preminulo je sedam.

Među evropskim zemljama koje su u drugom piku koronavirusa najpogođenije, Francuska je danas zabeležila 5.298 novozaraženih i 53 smrtna slučaja, a Španija 2.957 novih slučajeva zaraze i 56 smrtnih slučajeva ali je od petka do danas ukupno registrovala 31.428 novozaraženih. Velika Britanija je danas registrovala 4.368 novozaraženih i 11 smrtnih ishoda.

Rusija danas beleži 6.169 novoinficiranih i 71 smrtni slučaj, a Nemačka 1.520 novozaraženih i 7 smrtnih ishoda.

Rekordan broj novozaraženih danas je prijavila Grčka, 453, a preminulo je još 6 osoba.

Prema poslednjem izveštaju Ministarstva zdravlja, u Srbiji je danas otkriveno 30 novozaraženih, a dve osobe su preminule od posledica infekcije. Otrkiven je i prvi slučaj zaraze kod povratnika iz inostranstva i to, kako je jutros rekao epidemiolog Predrag Kon, zahvaljujući zdravstvenom nazdoru koji se od petka primenjuju nad svim građanima Srbije koji ulaze u zemlju iz zemalja u okruženju, ali i svih ostalih inostranih država.

https://www.nstore.rs/product/nedeljnik-pretplata-na-elektronsko-izdanje-za-inostranstvo/
https://www.nstore.rs/product/godisnja-pretplata-na-magazin-nedeljnik/

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.