(INFOGRAFIKA) Korona presek: Manje novozaraženih, raste broj preminulih, “epidemija se rasplamsava”, “ponašajte se kao da je zabrana kretanja”

0
Foto: Profimedia

U poslednja 24 sata na korona virus u Srbiji je testirano 7.487 osoba, njih 802 bile su pozitivne, dok je na žalost preminulo sedam lica.

Ovo je najveći broj preminulih od 9. avgusta kada je preminulo devet osoba.

Prema poslednjim podacima Minsitarstva zdravlja i Instituta “Batut” na respiratorima u bolnicama širom Srbije nalazi se 57 pacijenata.

Prema poslednjim informacijama, u poslednja 24 časa, u Beogradu je zabeleženo 472 nova slučaja, dok je Novi Sad na drugom mestu sa 99.

U Valjevu je potvrđeno 53 novozaraženih, dok je taj broj nešto manji u Šapcu – 47.

U Kraljevu je 28 novozaraženih, dok je taj broj manji od 20 u drugim mestima, prenosi B92.

Epidemiolog dr Predrag Kon obratio se građanima putem svog Fejsbuk naloga, koji od početka pandemije služi kao neka vrsta oglasne table neizrečenog na konferencijama.

“Posebna molba za Beograđane, u toku ove i sledeće nedelje nalazićemo se u maksimumu (piku) trećeg talasa. U ovom periodu izbegavajte sve gužve i skupove. Ponašajte se kao da je uvedena mera zabrane kretanja od 19.00 do 5.00 časova. Ako ipak morate da izlazite iz kuće… Nosite zaštitnu masku uvek, a posebno u zatvorenom prostoru”, napisao je dr Kon na Fejsbuku.

Dr Kon je kao član Kriznog štaba, ovoga puta pozvao građane da svu krivicu za sve probleme sa koronom prebace na Krizni štab, ali da poštuju mere.

“Kada Vas ismevaju što nosite masku kažite da se na taj način ismevate Kriznom štabu. To će ih razgaliti… Uostalom I za virus kažite da je nastao i da je izmišljen u Kriznom štabu jer to vole da čuju… Kažite da je za sve u ovoj pandemiji kriv Krizni štab… Ali ne zaboravite… stalno i uvek: NOSITE MASKU!”, napisao je dr Kon.

Dr Janković: “Epidemija se rasplamsava, imamo strm porast, ali ne možemo da živimo dugoročno zaključani…”

(Beta) –  Imunolog i član vladinog Kriznog štaba za suzbijanje epidemije koronavirusa Srđa Janković izjavio je danas da poslednji podaci o broju novoinficiranih u Srbiji daju uvid da se epidemija rasplamsava. 

Ocenio je da je neophodno ograničiti “strm porast” broja novoinficiranih kako ne bi bili ugroženi bolnički kapaciteti. 

“Još uvek imamo šansu da ograničimo ovaj porast. Dugoročno zaključani ne možemo da živimo, sa psihološkog aspekta ima aktivnosti koje su nasušne čoveku i zato moramo naći način da sve antiepidemijske mere uklopimo u životne tokove a to je izazov”, rekao je imunolog za televiziju Pink. 

Dodao je da je kolektivni imunitet “još uvek nizak” jer se najveći broj građana još nije susreo sa virusom.

Dr Tiodorović: “Niko iz Kriznog štaba ne podržava uvođenje policijskog časa…”

(Beta) – Epidemiolog Branislav Tiodorović izjavio je danas u Nišu da u Kriznom štabu Vlade Srbije niko ne podržava ponovno uvođenje policijskog časa kao mere protiv širenja epidemije koronavirusa.

“Brojke sada jesu veće od onih u martu i aprilu kada smo uveli policijski čas, ali sve dok možemo da kontrolišemo situaciju, nećemo uvoditi policijski čas”, izjavio je Tiodorović u Hali Čair koja se priprema za novu privremenu kovid bolnicu.

On je rekao da su škole sada najsigurnija mesta, jer se “dobro sprovodi model zaštite”, kako škole rade i Nemačkoj, Francuskoj i Velikoj Britaniji kojima je bitno da radi prosveta.

Dr Tiodorović je rekao da je stanje na jugu Srbije povoljnije nego na severu i da ljudi ne smeju da se opuštaju jer to može da se promeni za nekoliko dana.

Tiodorović je dodao da veliki epidemiloški rizik predstavlja to što stanovnici Bujanovca, Vranja i Preševa idu u Makedoniju po jefitnije gorivo i druge potrepštine.

Đerlek: Neće biti uvođenja policijskog časa, popunjene Infektivna i KBC Dragiša Mišović…

(Beta) – Državni sekretar Ministarstva zdravlja Mirsad Đerlek danas je izjavio da ne treba paničiti zbog straha da bolnice neće imati dovoljno kapaciteta za prijem bolesnika.

Đerlek je gostujući na televiziji Prva rekao da je ubeđen da neće doći do situacije da ne bude mesta u bolnicama.

On je rekao da je Beograd i dalje žarište, ali da se zaraza polako širi na severni i centralni deo zemlje, dok se jug Srbije i okolina, kako je rekao, “jako dobro drže”.

“Učinićemo sve da ne dođe do kolapsa u zdravstvenom sistemu i siguran sam da ćemo to uspeti”, rekao je.

Naveo je da je od šest kovid bolnica u Beogradu kapacitet 100 procentno popunjen na Klinici za tropske i infektivne bolesti i KBC Dragiša Mišović, dok je KBC na Bežanijskoj kosi popunjenost 90 procenata, a bolnica Karaburma popunjena je 40 posto.

“Nešto više mesta imamo (u bolnicama) na Zvezdari i Zemunu jer smo ih otvorili pre par dana. U Novom Sadu ppopunjenost je 40 procenata, dok je u Kragujevcu 45 procenata”, rekao je Đerlek.

Prema njegovim rečima, vakcine kompanije “Fajzer” protiv Kovid-19  trebalo bi da stignu do kraja godine u Srbiju, ali to neće biti velike količine.

“Prvi će dobiti vakcinu zdravstveni radnici, rizične grupe, vojska. Vakcina će biti besplatna za sve građane”, rekao je.

Na pitanje kako to da je na početku epidemije bio manji broj zaraženih, a nije bilo dovoljno mesta u bolnicama, a da je sada veći broj zaraženih, a u bolnicama ima mesta, rekao je da se držimo svetskih standarda što se lečenja tiče.

“Imamo samo srednje teške i teške pacijente u kovid bolnici”, rekao je Đerlek i naveo da neće biti ponovnog uvođenja policijskog časa zbog velikog broja zaraženih.