(INFOGRAFIKA) Donete nove mere, “sa ovakvim odlukama neće biti brzog pada”, novi presek epidemiološke situacije

0
Foto: Profimedia

U poslednja 24 sata u Srbiji je na korona virus testirano 15.774 osoba, od kojih jepozitivno 4.071 dok je 17 osoba preminulo.

Prema poslednjim podacima Ministarstva zdravlja i Instituta “Batut”, na respiratorima 166 je pacijent.

Juče smo imali 3.866 pozitivnih osoba, od 15.769 testiranih, a preminulo je 17 osoba. Prema jučerašnjim podacima na respiratorima je bilo 173 pacijenta.

Krizni štab na novoj sednici danas odlučuje o predstojećem vikendu, odnosno, o tome da li će mere koje su važile tokom prethodnog vikenda važiti i od sutra. Tokom prethodnih dana smo čuli najave da bi moglo da doće “samo do još strožih mera”, a pojedini članovi medicinskog dela Kriznog štaba spomenuli su i “potpuno zatvaranje”, kao i potencijalno uvođenje policijskog časa.

Danas zaseda Krizni štab, konačna odluka o novim merama…?

Sednica Kriznog štaba, na kojoj će biti analizirana aktuelna epidemiološka situacija, koja je evidentno pogoršana, održana je danas u 15 sati. Šta je odlučeno pogledajte u posebnoj vesti OVDE.

Đerlek: “Oštrije mere neophodne, veliki pritisak na zdravstveni sistem”

Državni sekretar ministarstva zdravlja dr Mirsad Đerlek je rekao da bi izbegao bombastične izjave o uvođenju vanrednog stanja i policijskog časa, ali kaže da su oštrije mere neophodne kako bi se zaustavilo dalje širenje virusa.

“Svakodnevno se analizira svaka situacija ja verujem u iskustvo i kredibilitet ljudi u Kriznom štabu i siguran sam da će doneti najbolju odluku”, rekao je Đerlek.

“Veliki je pritisak na zdravstveni sistem zbog novog porasta broja obolelih od koronavirusa i neophodne su oštrije mere pre svega kada je reč o okupljanju većeg broja ljudi”, dodao je on.

Prema rečima državnog sekretara u Beogradu je alarmantna situcija, ali i u drugim gradovima.

“U Beogradu smo juče imali 3.600 pregleda u kovid ambulantama, prekjuče 4.000 a povećan je i broj prijema u odnosu na otpust iz bolnica. Očekujem da će ministar Lončar odlučiti o proširenju kapaciteta a to znači vraćanje nekih bolnica u kovid sistem”, rekao je Đerlek.

Situacija je pogoršana i u Vojvodini, Šapcu, Kragujevca i gotovo svim delovima Srbije, istakao je državni sekretar ministarstva zdravlja, ali kaže da veruje da ćemo uspeti da zaustavimo dalje širenje virusa.

Ono što može da nas raduje, kako je rekao Đerlek, je imunizacija koja protiče u najboljem redu.

“Dolazi nam još pola miliona kineskog proizvođača “Sinofarm”, a u ponedeljak stiže i redovna isporuka “Fajzera”. Zato je važno da širenje virusa ne zaustavi imunizaciju”, istakao je Đerlek.

Ukoliko uspemo da zaustavimo širenje virusa i nastavimo sa vakcinacijom državni sekretar naglašava da se može očekivati da do juna imamo preko dva miliona građana koji su primili obe doze vakcine.

Dr Kon: “Imunitet koji se dobija vakcinacijom je jači čak i od onog koji se dobija najblažom infekcijom”

Epidemiolog dr Predrag Kon izjavio je da trenutna situacija sa koronavirusom nije dobra, uglavnom je vanredna, a u delovima gde nema mesta za smeštaj, postaje povremeno i katastrofalna.

„Na nižim smo brojkama nego što su bile, ali to ne znači da je situacija bolja. Ministar će sa direktorima kovid bolnica održati sastanak šta prelazi u kovid sistem“, rekao je dr Kon.

Navodi da se pričalo o opštim merama zaštite toliko dugo, ali nismo uspeli – distanca, maske, redovno pranje ruku i izbegavanje prostora gde je rizik veći od zaražavanja.

„Nama se situacija pogoršava, ali je uspon nastao posle sretenjskih praznika. Još od 25. januara kreće blag, ali stalni uspon. Prvi put je jasno rečeno 18. februara da moramo ozbiljno da pooštrimo mere“, rekao je dr Kon.

Dr Predrag Kon pozvao je još jednom ljude da se vakcinišu.

Prema njegovim rečima, sada počinje vreme potpunog isterivanja virusa.

“Imunitet koji se dobija vakcinacijom znatno je jači čak i od imunitteta koji se dobija najblažom infekcijom. Ne mogu to da tvrdim, ali pokazatelji prvi su takvi”, rekao je dr Kon.

KBC “Dragiša Mišović”: “Još samo tri slobodna mesta u bolnici…”

U kliničko-bolničkom centru “Dragiša Mišović” poslednjih dana je mnogo veći priliv pacijenata, nego broj onih koji odlaze kući.

Predrag Savić, zamenik direktora KBC “Dragiša Mišović” navodi su 172 pacijenta trenutno u bolnici.

“Od toga je 11 dece, a osam trudnica. Nažalost, juče u toku 24 sata bilo je 19 prijema. Ostali smo sa tri slobodna mesta”, ističe Savić i dodaje da su 64 pacijenta u jedinici intenzivnog lečenja, 42 zahteva mehaničku ventilaciju, od čega je 19 intubiranih, rekao je dr Savić, a prenosi RTS.

“Situacija je krajnje nepovoljna”, upozorio je dr Savić.