(INFOGRAFIKA) Brojevi padaju pred praznike i nove mere, doktori čvrsti u odluci, kakvo je stanje u staračkim domovima

0
Foto: Profimedia

U poslednja 24 sata u Srbiji je na korona virus testirano 13.201 osoba, njih 3.200 je pozitivno,

Preminule su 52 osobe.

Prema poslednjim podacima Ministarstva zdravlja i Instituta “Batut” na respiratorima u bolnicama širom Srbije nalazi se 295 pacijenata.

Dr Kon oštar: “Mi lekari smo protiv bilo kakvog dočeka, nema šanse da promenimo stav…”

Nakon što je došlo do popuštanja mera, članovi Kriznog štaba polako u javnost iznose svoje viđenje situacija, a lekari koji su ponovo preglasani, kažu da su možda za ovaj vikend popustili, ali da za Novu godinu sigurno neće.

Prvo je dr Tiodorović naglasio da je potpuno protiv organizovanih dočeka i vrlo oštro kritikovao one koji prodaju karte i izdaju rezervacije za doček Nove godine, sada je o tome govorio i epidemiolog doktor Predrag Kon.

On je izrazio protest protiv takvih ideja.

“Protest podrazumeva da smo spremni da jasno pokažemo da smo protiv bilo kakvog organizovanja dočeka jer to može samo da pogoršava situaciju. Pogotovo sada kada su nam bolnice pune. Kriva jeste sada da je malo u padu, ali daleko je to od dobrog. Mi iz Kriznog štaba moramo biti jasni i kažem da smo protiv bilo kakvog dočeka”, rekao je danas epidemiolog Predrag Kon.

Ipak, nije se malo puta desilo da i pored čvrstih uverenja, medicinski deo Kriznog štaba bude preglasan.

Počela vakcinacija i u privatnim domovima za stare: “U jednom su svi odbili vakcinaciju…”

Radoslav Milovanović, predsednik Udruženja privatnih domova za stare, rekao je da je u petak počela vakcinacija i u privatnim domovima, te da je vakcinisano tridesetak osoba.

Dodao je da se prave spiskovi onih koji su zainteresovani za vakcinu ističući da ima dosta zainteresovanih.

Takođe, dodao je da postoji jedan dom u kom niko ne želi da se vakciniše, oko 30 štićenika.

“Dosta se dobro domovi bore sa koronom, u okviru objekata se prave zelene i crvene zone. Dobar deo ljudi u domovima je već preležao. Dešava se da se jedna temparatura pojavi i da sledeći dan budu svi zaraženi i to bez simptoma”, rekao je Milovanović.

Brojevi

Кoronavirus je u Srbiji od početka epidemije registrovan kod 320.167 osoba, a zabeležen je 2.931 smrtni slučaj, pokazuju podaci sa sajta covid19.rs.

U zemlji je zbog zaraze koronavirusom, prema poslednjim podacima, 9.699 hospitalizovanih pacijenata, dok se 300 osoba nalazi na respiratorima.

Prema poslednjem preseku, još 49 pacijenata preminulo je od kovida 19. Кoronavirus je registrovan kod još 3.823 osobe, od 14.794 testiranih.