Infektolog Delić: “U Hipokratovoj zakletvi nema ni kafića, ni restorana, ni kladionica, već se pominju bolesnici, lekari i njihov odnos”

3
Foto Đorđe Kojadinović za Nedeljnik

(Beta) – Infektolog Dragan Delić izjavio je da ponovo imamo neblagovremeno donošenje mera protiv korone i pokušaj da se balansira između ekomonije i zdravlja ljudi.

“Očigledno je da se i dalje pravi kompromis između ekonomije i zdravlja, a to je za mene kao lekara sa medicinske i etičke tačke gledišta neprihvatljivo”, rekao je Delić, nekadašnji direktor beogradske Infektivne klinike, za list Danas.

Kako je naveo, “u Hipokratovoj zakletvi nema ni kafića, ni restorana, ni kladionica, već se pominju bolesnici, lekari i njihov odnos”, ukazujućo da “briga o privredi, o ugostiteljima, ne može da bude deo zdravstvene politike”.

“Neprirodan je sastav Kriznog štaba koji pored stručnog ima i politički deo. U ovakvoj situaciji mnogo bi prirodnije bilo da se postupalo u okvirima zakona odnosno da je aktivirana Republička komisije za zaštitu stanovništva od zaraznih bolesti, koja bi zajedno sa Institutom za javno zdravlje Batut i Ministarstvom zdravlja vodila upravljanje epidemijom”, rekao je Delić.

On je rekao da ne zna kako se donose odluke na sednicama Kriznog štaba za borbu protiv korone i da li se o njima glasa, ali da “izgleda da politički deo ima prevagu”.

3 KOMENTARA

  1. Овај би да добије плату за свој рад а одакле није његово да мисли! Не рече нам ни да ли је Хипократ казао да лече бесплатно?

  2. A jel ima plata u toj zakletvi?
    Najbolje bi bilo da svi sedimo kući i ne mrdamo nigde dok ne umremo, a pogotovo ne kod doktora.
    E pa došlo neko čudno vreme da se nešto radi.

Comments are closed.