“Infektivne klinike u Beogradu i Novom Sadu samo za smeštaj obolelih od koronavirusa…”

0
Beta - AP Photo/Daniel Cole

Predsednica Vlade Ana Brnabić izjavila je danas da će danas u 11 časova Vlada Srbije održati sednicu na kojoj će biti formirana dva krizna štaba, jedan koji će biti zadužen za suzbijanje negativnih posledica na ekonomiju povodom situacije sa pandemijom koronavirusa koji će voditi predsednik Srbije Aleksandar Vučić, dok će ona biti na čelu drugog kriznog štaba, koji će se baviti sprečavanjem širenja koronavirusa.

Brnabić je gostujući na Televiziji Pink rekla da se u ovom trenutku testira kako bi izgledalo da se nastava u školama izvodi od kuće, “ali da struka kaže da je to u ovom trenutku kontraproduktivno”.

Premijerka je rekla i da se infektivne klinike u Beogradu i Novom Sadu spremaju za smeštaj isključivo zaraženih koronavirusom, ako bude bilo takve potrebe.

Brnabić je rekla da ne treba praviti zalihe a da će Vlada “uraditi sve” da ne bude nestašica, i da se svaki dan održavaju sastanci sa trgovinskim lancima koji su dobro snabdeveni.

“Nema mesta panici, biće svega dovoljno. Naša privreda radi skoro pa normalno, osim sektora turizma i hotelijerstva koji je pogođen širom zemljine kugle. Infrastrukturni projekti se rade, ulažemo još 24 milijarde da otklonimo efekte koje ćemo sigurno imati”, rekla je Brnabić.

Ona je rekla da je napravljena posebna grupa pri Ministarstvu za zaštitu životne sredine za ubrzavanje procedure oko proizvodnje diocida koji je potreban za pravljenje dizinfekcionih sredstava i zaštitnih maski.

“U ovom trenutku naša privreda se dobro drži i mi ćemo se truditi da kupimo svaki dan za našu privredu i ekonomiju. Što mi više odlažemo u Republici Srbiji biće nam lakše da posle nadoknađujemo. Cela strategija onoga što danas radimo je da to prolongiramo, da se borimo svaki dan, da držimo pod kontrolom broj zaraženih a da naša privreda radi što više nesmetano”, kazala je Brnabić.

Predsednica Vlade je rekla i da je pojačan nadzor na graničnim prelazima a da migranti koji ulaze u Srbiju prolaze kroz 14 dana karantina.

“Pratimo situaciju iz minuta u minut. Jako je važno da nema panike i da postoji solidarnost sa svim građanima”, kazala je Brnabić.

(Beta)