Indijska vojska ubila pet pobunjenika u Kašmiru: Kamenjem na policiju, suzavcem na demonstrante, bačen i eksploziv na najmanje jednu kuću…

0
Beta - AP Photo/Rafiq Maqbool

Vladine snage ubile su danas najmanje pet pobunjenika tokom pucnjave u spornom Kašmiru, izazvavši nasilne antiindijske proteste stanovnika, saopštila je indijska vojska.

Pripadnici vojske i policije u sklopu borbe protiv pobunjenika, opkolili su rano jutros selo u južnoj oblasti Šopijan, prateći dojavu da se tamo kriju pobunenici, rekao je portparol indijske vojske, pukovnik Radžeš Kalia.

Za vreme potage za pobunjenicima došlo je do razmene vatre u kojoj je poginulo pet pobunjenika, rekao je Kaila.

Borbe su izazvale proteste i sukobe dok su stotine stanovnika pokušali da marširaujići dođu do mesta sukoba kako bi podržali pobunjenike.

Uzvikujući parole u znak podrške pobunjenicima i tražeći ukidanje indijske vlasti u Kašmiru, demonstranti su bacali kamenje na policajce i vojnike, koji su ispaljivali suzavac kako bi ugušili proteste.

Prema rečima lokalnog stanovništva najmanje jedna kuća će uništena eksplozivom.

Indija je pojačala kontraofanzivu protiv pobunjenika širom Kašmira poslednjih meseci tokom pandemije koronavirusa, dok su pobunjenici  nastavili napade na vladine snage i navodne doušnike.

Sinoć su neidentifikovani napadači upali su u kuću mladića u severozapadnoj oblasti Sporore i ubili ga, navodi policija, koja je za ubistvo okrivila pobunjenike.

Pobunjenici se u Kašmiru decenijama bore protiv indijske vlasti. 

U sukobima ekstremista i demonstranata s indijskim snagama bezbednosti je od 1989. poginulo oko 70.000 ljudi. Najveći deo stanovnika Kašmira želi ili nezavisnost ili pripajanje Pakistanu.

I Indija i Pakistan polažu prava na Kašmir i dva puta su ratovali zbog njega.

Prvi rat je završen 1948. podelom Kašmira i obećanjem referenduma pod pokroviteljstvom UN-a o budućem statusu, ali referendum nikada nije održan.

(Beta)