“Indija u malom i beznadežna situacija sa koronom”: Nepal se suočava sa smrtonosnim talasom epidemije

0

Nepal se suočava sa smrtonosnim talasom epidemije koronavirusa, a situacija je slična kao i u Indiji – van kontrole, jer se broj novozaraženih vrtoglavo povećava, u bolnicama je sve manje slobodnih ležajeva i medicinskog kiseonika, upozoravaju nepalski lekari.

U oblasti Banki koja se nalazu duž granice sa Indijom, lekali u bolnici Beri ukazuju da situacija podseća na „Indiju u malom“, jer se virus širi nekontrolisano, prenosi Gardijan.

„Situacija je beznadežna. Samo u poslednje dve nedelje lokdauna čak 80 medicinskih radnika na klinici Beri testirano je pozitivno“, izjavio je načelnik klinike Beri, Radan Pandej.

Ministar zdravstva Nepala je obelodanio da se zemlja našla na udaru drugog talasa koji je doneo zarazniji i smrtonosniji soj virusa.

Nepal je uveo stroge mere zaštite od virusa korona, koje bi trebalo da budu na snazi 15 dana. Firme i pijace su zatvorene, a policija na kontrolnim punktovima zaustavlja vozače i pešake. Prodavnice hrane imaju dozvolu da rade samo nekoliko sati, tokom jutra, naveo je Asošiejeted pres.

Nekoliko desetina hiljada ljudi je za protekla dva dana napustilo Katmandu, kako bi izbegli nove mere. Granice Nepala su zatvorene, osim za državljane Indije, ukoliko imaju negativan test na prisustvo virusa i hotelsku rezervaciju za desetodnevni karantin.

U Nepalu je do sada potvrđeno 323.187 slučajeva kovid-19 i 3.279 smrtnih ishoda među inficiranima koronavirusom.