Indija, Brazil i SAD su kontinentalna žarišta, a šta se dešava u Evropi: Koronavirus u svetu

0
LuckyStep48 / Alamy / Alamy / Profimedia

U svetu je od početka pandemije više od 152,8 miliona ljudi zaraženo koronavirusom, a od posledica zaraze preminulo je preko 3.206.000 osoba. Oporavilo se više od 130 milion ljudi. Najviše zaraženih i preminulih ima u SAD, a veliki broj zaraženih svakodnevno se beleži i u Indiji i Brazilu.

Više od 2.600 preminulih u Brazilu

U Brazilu je u danu za nama zabeleženo 2.656 preminulih od posledica zaraze koronavirusom, a zarazile su se još 66.964 osobe, saopšteno je iz brazilskog ministarstva zdravlja.

Francuska i Nemačka poslale pomoć Indiji

Na aerodrom “Indira Gandi” u Delhiju pristigla je medicinska oprema iz Francuske, kao znak solidarnosti zbog pogoršane epidemijske situacije u Indiji.

Iz Francuske je stiglo osam uređaja za kiseonik, koji će biti raspoređeni u bolnicama širom Indije, preneo je Rojters.

Pomoć je poslala i Nemačka. U Delhi je sleteo avion sa 100 respiratora, a najavljeno je da će sledeće nedelje stići još dva aviona sa uređajem za proizvodnju mobilnog kiseonika.

U Indiji je juče zabeležen crni rekord u broju zaraženih – registrovana su 401.993 slučaja zaraze u jednom danu, a zemlja se suočava sa nedostatkom bolničkih kapaciteta zbog tog broja novozaraženih.

Pomoć je stigla i iz Belgije i Uzbekistana.

Rojters prenosi da je od početka epidemije u Brazilu zabeleženo 14.725.975 slučajeva zaraze, a da je preminulo 406.437 osoba.

Pooštren režim ulaska u Austriju iz nekih zemalja

Austrija pooštrava režim ulaska u zemlju za građane koji dolaze iz zemalja u kojima “divljaju” mutacije koronavirusa – Indije, Južne Afrike i Brazila.

Od ponedeljka osobe koje dolaze iz tih zemalja u Austriju će moći da uđu samo uz negativan pi-si-ar test, navodi se u izmeni kovid pravila za prelazak granice.

Istovremeno se popušta mera prilikom ulaska u Austriju iz Finske, Italije i Slovačke.

Za putnike koji dolaze u Austriju iz Indije u četvrtak su uvedene prve pooštrene mere, prema kojima se zabranjuje sletanje avionima koji dolaze iz Indije, a ulazak u zemlju dozvoljava samo licima koja su nastanjena u Austriji.

Zakon velikih brojeva

U Sjedinjenim Američkim Državama je, prema podacima sajta worldometers.info zabeleženo 33.146.008 slučajeva zaraze koronavirusom, a od kovida 19, bolesti koju virus izaziva, preminule su 590.704 ssobe.

Veliki broj novih slučajeva svakodnevno se beleži i u Indiji. Zaraženo je 19.557.457 ljudi, a od posledica kovida preminule su 215.542 osobe. Zbog velikog broja novih slučajeva, bolnicama nedostaje kiseonik, a širom zemlje otvaraju se nova mesta za kremaciju preminulih.

Brazil je najveće žarište virusa u Južnoj Americi – zabeleženo je 14.725.975 slučajeva, a preminulo je 406.565 ljudi.