Indeks demokratije magazina “Ekonomist”: Najgora ocena za Srbiju još od 2006. godine

0
Foto: Profimedia

(Beta) – Prema Indeksu demokratije za 2020. godinu, koji objavljuje britanski magazin “Ekonomist”, demokratija u Srbiji ocenjena je prosečnom ocenom 6,22, što je najniža ocena od 2006. godine, kada je Indeks nastao.

Prema tom Indeksu, Srbija se još uvek nalazi u kategoriji “nepotpunih demokratija”, a pad u prosečnoj oceni u odnosu na prethodnu godinu iznosi 0,19, što je najveći pad u jednoj godini za Srbiju takođe od 2006. godine, preneo je portal European Western Balkans (EWB).

Indeksom demokratije se 167 država ocenjuje po 60 pokazatelja u pet kategorija: izborni proces i plurizam, funkncionisanje vlasti, demokratska politička kultura i građanske slobode.

Zemlje su podeljene u četiri kategorije: “potpune demokratije”, “nepotpune demokratije”, “hibridni režimi” i “autoritarni režimi”.

Na vrhu liste, kao najbolja u ocenjivanju, i dalje je Norveška s, a na dnu je, kao najgora, Severna Koreja.

U Trinaestom izdanju Indeksa demokratije, glavni fokus je na uticaju pandemije koronavirusa na demokratije i slobode širom sveta, navodi EWB.

Prosečna globalna ocena u Indeksu demokratije 2020. pala je sa 5,44 u 2019. na 5,34, tako da je ovo kako su istakli, najlošija globalna ocena.