Inckova poruka za kraj mandata: “Nema ništa od raspada Bosne i Hercegovine”

1
Printscreen/YouTube/N1

(Beta) – Valentin Incko, koji posle 12 godina odlazi sa funkcije Visokog predstavnika u BiH, izjavio je da od raspada Bosne i Hercegovine nema ništa.

Komentarišući najave srpskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika o mogućoj disoluciji BiH, kao odgovoru na nametnuti zakon o zabrani negiranja genocida, Incko je rekao da se tako nešto neće desiti.

“Dodik vrlo dobro zna da od toga nema ništa, kao i to da entiteti nemaju pravo na otcepljenje od BiH i da oni pravno postoje samo na osnovu Ustava BiH”, kazao je Incko u intervjuu za sarajevski “Avaz”.

Prema njegovim rečima, Dodik koristi svaku priliku da promoviše svoju, kao i agendu svoje političke partije, ne vodeći računa o posledicama koje se odražavaju na celokupan narod koji živi u Republici Srpskoj.

Incko smatra da su za loše stanje u BiH najodgovornije najveće političke stranke, kao i političari koji su najduže na vlasti, ne navodeći njihova imena pojedinačno.

“Najodgovornije su, naravno, one stranke koje su najveće i političari koji su na vlasti najduže. U dobrom i lošem. Odgovornost snose i građani, koji ponovo glasaju za jednu ili drugu političku opciju”, kazao je on.

Govoreći o nametnutom zakonu o zabrani nagiranja genocida, Incko je ponovio da “nema kolektivne krivice, nema loših naroda i da je cilj njegove odluke da reši nedostatak postojećeg pravnog okvira, koji ne nudi adekvatan odgovor na problem govora mržnje, a koji se manifestuje kroz negiranje zločina genocida, zločina protiv čovečnosti i ratnih zločina”.

“Još jednom ponavljam – ove zakonske izmene nisu usmerene ni protiv jednog naroda”, istakao je on.

Upitan da li smatra da će Tužilaštvo i Sud BiH početi da primenjuju zakon o zabrani negiranja genocida, Icko je odgovorio da je u to “apsolutno siguran”, dodavši da je “zakon tu da se primenjuje, a ne da bude mrtvo slovo na papiru”.

Svom nasledniku Kristijanu Šmitu je savetovao da pažnju usmeri na vladavinu prava, koje je, kako je naveo, ključno pitanje za budućnost Bosne i Hercegovine i njenog napretka ka evroatlantskim integracijama.

Incko je svim građanima poručio da BiH, kao zajednička kuća, ne bi trebalo da bude “tesna”.

“Ima mesta za sve, ako čeljad nisu besna. Zajednička kuća mora biti zasnovana na zdravim temeljima, iskonskom poverenju, dobrom komšiluku i uzajamnom poštovanju”, naglasio je dosadašnji Visoki predstavnik u BiH.

1 KOMENTAR

  1. Очигледно да је требало добити више Дејтонским споразумом. Милошевић није смеo дати делове Сарајева и никако допустити те германске намеснике, који сад окрећу резултате јуначке борбе и победе српског народа у сукобу у тој авнојевској творевини званој БиХ. Не само то да окрећу, већ та одвратна еврпоскa прогерманска осовина хоће да Србе над кoјима је извршен геноцид представи као народ који врши геноцид. Па тако Хрвати Цркву у Глини у којој је изврпшен сtравичан злочин 1941. претварају у Хрватски дом. А, та одвратна и срамна европска осовина ћути. У ствари, ово што запад ради српском народу је заиста прави пример разапињања Исусовог, у буквалном смислу. Невероватно је да Европа и Запад практично не примењујњу ни х од хришћанства. Чему се онда сви ми надамо?

Comments are closed.