(VIDEO) Incidenti i vanredno stanje zbog protesta kamiondžija protiv kovid mera: Glavni grad Kanade paralisan

0
(Beta/Adrian Wyld/The Canadian Press via AP)

(Beta) – Gradonačelnik glavnog grada Kanade Otave proglasio je u nedelju vanredno stanje zbog kamiondžija koji demonstriraju protiv kovid-19 restrikcija i nastavljaju da parališu centar grada.

Gradonačelnik Džim Vatson rekao je da se tim proglasom naglašava potreba za podrškom iz drugih delova zemlje i vlade i daju gradu dodatna ovlašćenja oko potrebne opreme za policiju i hitne službe, prenosi Frans pres.

Hiljade demonstranata ponovo je došlo u Otavu ovog vikenda i pridružilo se grupi od oko stotinak njih koji su tu ostali od prošlog vikenda i blokirali centar grada vozilima i šatorima.

Stanovnici glavnog grada su ogorčeni na stalno trubljenje, remećenje saobraćaja i uznemiravanje, i strahuju da se ne vidi kraj, kako je šef policije nazvao “opsadi” koju ne može da savlada.

Džim Vatson rekao je da je grad “potpuno van kontrole” i da su demonstranti brojniji nego policija. Rekao je da protesti predstavljaju pretnju bezbednosti stanovnika grada, prenela je britanska televizijska mreža BBC.

Takozvani “Konvoj slobode” počeo je kao pokret protiv uvedene obaveze da kamiondžije moraju da budu vakcinisane protiv kovida.

U izjavi za kanadski radio DFRA, Vatson je rekao da se demonstranti ponašaju sve neosetljivije, da stalno trube, prave vatromet i pretvaraju protest u žurku.

“Jasno je da njih ima više i da gubimo ovu bitku. Ovo mora da se preokrene, moramo da vratimo nazad svoj grad”, rekao je gradonačelnik.

Nije rekao koje konkretne mere bi mogao da uvede ali je policija juče navela da će pojačati delovanje.

Polcija je navela da su zabrinuti zato što je konvoj privukao ekstremnu desnicu i ekstremističke elemente. Oni su naveli da ima više od 60 krivičnih istraga vezanih za demonstracije, uključujući zbog krađe, zločina mržnje i štete nanete imovini.

Prema navodima policije, nekoliko ljudi je uhapšeno i nekoliko vozila zaplenjeno.

Protest kamiondžija je privukao mnogih republikanaca u SAD uključujući bivšeg predsednika Donalda Trampa.

U najvećem kanadskom gradu Torontu policija je stavila pod kontrolu i kasnije prekinula mnogo manji protest tako što je postavila blokade na putevima i sprečila dolazak kamiona ili vozila blizu državnih zgrada. Policija je takođe delovala da raščisti ključnu raskrsnicu u gradu.

Mnogi Kanađani besni su zbog grubog ponašanja demonstranata. Neki demonstranti su pravili vatromet u petak kod Nacionalnog spomenika, jedan broj njih nosio je znake ili zastave sa svatikama i poredili obavezne vakcine sa fašizmom.

Demonstranti kažu da neće da napuste protest dok se ne ukinu sve restrikcije vezane za kovid. Takođe traže smenu vlade Džastina Trudoa, iako ona nije odgovorna za najveći deo tih mera koje uvode vlade provincija.