Imunolog: Treću dozu vakcine starijima godišnje, za mlade i zdrave vakcinacija na dve godine

0

(Beta) – Profesor Imperijal koledža u Londonu Džastin Stebing ocenio je danas da bi treću dozu vakcine protiv korona virusa trebalo da primi starija i najugroženija populacija koja bi zatim bila vakcinisana jednom godišnje, a mladji i zdravi ljudi svake druge godine.

On je na onlajn panelu o potrebi uvodjenja treće doze vakcine protiv kovida 19, koju su organizovali beogradski Medija centar i Fondacija Fleksiterijan sa sedištem u Londonu, ocenio da su kombinacije vakcina delotvorne i da ne bi bio problem ako bi neko bio vakcinisan vakcinom drugog proizvodjača.

Stebing, jedan od vodećih imunologa-onkologa u svetu i učesnik u istraživanjima i proizvodnji Astra Zeneka vakcine koja se pokazala kao veoma delotvorna protiv delta soja korona virusa, rekao je da ne misli da vakcinacija treba da bude obavezna.

On je istakao da se zalaže da vakcinacija bude slobodan izbor, posebno mladjih uzrasta, navodeći da je teško bilo koga usloviti u situaciji kada neka istraživanja ukazuju na to da bi bilo važno vakcinisati decu jer će to sprečiti širenje virusa, dok nasuprot tome ima i ocena da neće.

“Iskustvo Izraela naučilo nas je da će biti teško postići kolektivni imunitet. Živećemo sa tim virusom”, rekao je Stebing i ukazao da i u Velikoj Britaniji, gde je vakcinacinisano oko 80 odsto punoletnih bar jednom dozom, ponovo rastu brojevi hospitalizovanih i preminulih, i da se ne može proceniti kada će biti kraj pandemije.

Profesor Imperijal koledža u Londonu dodao je da je delta soj u Srbiji verovatno prisutan u mnogo većem obimu nego što zvanični brojevi pokazuju, jer se pokazalo da je kod te varijante mnogo veća transmisija, i podvukao da je bez obzira na nove sojeve virusa sveobuhvatna vakcinacija neophodna.