Velika španska studija o koronavirusu pokazuje da je samo pet odsto njene populacije razvilo antitela, što jača dokaze da je takozvani imunitet stada na COVID-19 „nedostižan“, objavio je medicinski časopis “Lancet”.

Nalazi pokazuju da je 95 odsto stanovništva Španije i dalje podložno virusu. Imunitet stada postiže se kada je dovoljno populacije zaraženo virusom ili bakterijama ili vakcinisano protiv njega da bi se zaustavila njegovu cirkulaciju.

Evropski centar za kontrolu bolesti rekao je da se čini da je istraživanje u Španiji, na nacionalnom reprezentativnom uzorku sa više od 61.000 učesnika, najveća studija do sada među desetak seroloških studija o koronavirusu koje su preduzele evropske nacije, piše CNN.

Ispitivanja antitela u kome je učestvovalo 2.766 učesnika u Ženevi u Švajcarskoj, objavljeno je  u medicinskom časopisu “Lancet” sredinom  juna.

Postoje slične studije u Kini i SAD i „ključni nalaz je da je većina populacije ostala neeksponirana, čak i u oblastima u kojima je virus široko rasprostranjen“, piše “Lancet”, a komentar je objavljen zajedno sa nalazima iz Španije.

„Svaki predloženi pristup postizanju imuniteta stada prirodnom infekcijom nije samo izrazito neetičan, već je i neostvariv“, izjavila je autorka Lancetovog komentara, Izabela Ekerl, šef ženevskog Centra za nastajanje virusnih bolest  Benjamin Mejer, virusolog sa Univerziteta u Ženevi.

Lekari nisu sigurni da osobe koje imaju antitela na koronavirus više ne mogu da se zaraze. Nije jasno koliko dugo ili koliko dobro antitela štite ljude od virusa.

Španska studija, koja je prošla recenziju, započeta je u aprilu, dok je nacija bila u strogom karantinu, a sprovele su je vodeće vladine agencije za istraživanje i epidemiologiju.

„Relativno niska seroprevalencija koja je uočena u kontekstu intenzivne epidemije u Španiji može da posluži kao referenca za druge zemlje. Trenutno je imunitet stada teško postići bez prihvatanja kolateralne štete, poput velikog broja smrtnih slučajeva osetljive populacije i preopterećenja zdravstvenih sistema“, piše u izveštaju.

„Neki stručnjaci su izračunali da oko 60 odsto seroprevalencije može značiti imunitet stada. Ali, mi smo daleko od postizanja tog broja“, vodeća autorka španske studije, Marina Polan, direktorka Nacionalnog centra za epidemiologiju.

Španija je jedna od najteže pogođenih evropskih država, sa više od 28 tisuća umrlih i 250.000 slučajeva zaraze koronavirusom.

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.