Implantate koji izazivaju rak je ugradilo 70.000 žena: Francuska je prva zemlja koja ih je zabranila

Doneta zabrana preddstavlja meru predostrožnosti, uvedenu zbog "retke ali ozbiljne opasnosti" koju predstavljaju implanti, saopštila je Nacionalna agencija za lekove i zdravstvene proizvode

0

Francuska je postala prva zemlja na svetu koja je uvela zabranu za implante za grudi koji se povezuju sa retkom vrstom raka imunog sistema.

Zabranom je obuhvaćeno nekoliko modela implanata sa hrapavijom površinom, a koje proizvodi šest proizvođača i koji se povezuju sa retkom vrstom raka imunog sistema, prenosi BBC.

Kako se navodi, veruje se da je oko 70.000 žena ugradilo te zabranjene implante, od oko 400.000 žena koliko je u Francuskoj ugradilo implante.

Doneta zabrana preddstavlja meru predostrožnosti, uvedenu zbog “retke ali ozbiljne opasnosti” koju predstavljaju implanti, saopštila je Nacionalna agencija za lekove i zdravstvene proizvode.

Agencija je navela da je zabeleženo 59 slučajeva raka među ženama koje su ugradile implante, a od njih tri žene su umrle.

“Što je implant više hrapav i grub, veći je rizik od dobijanja raka”,- navela je Agencija i dodala da ne postoji naučno objašnjenje za pojavu bolesti i da se vrše posmatranja.

Istovremeno, ženama se savetuje da ne idu na operaciju uklanjanja implanta jer je rizik od oboljevanja mali.

Inače, u Francuskoj je u četvrtak umro osnivač kompanije PIP koja je proizvodila silikonske implante punjene standardnim silikonskim gelom umesto medicinskim silikonskim gelom, a koji je dovodio do oštećenja implanta. On je 2013. godine uhapšen i osuđen na četiri godine zatvorske kazne, međutim pre nego što mu je kompanija zatvorena 80 odsto implanta je izvezeno.

Taj skandal pogodio je oko 300.000 žena u 65 zemalja, uključujući Francusku, Veliku Britaniju, Nemačku, Venecuelu i Brazil.