Situacija u Crnoj Gori, posle najnovijih događaja u vezi s Predlogom zakona o verskim zajednicama i najavi oduzimanja imovine SPC, biće na dnevnom redu sednice Sinoda SPC, rečeno je Tanjugu u Patrijaršiji.

Vlada Crne Gore utvrdila je predlog Zakona o slobodi veroispovesti u kome se definiše da će „svi verski objekti koji su bili imovina države Crne Gore pre gubitka njene nezavisnosti i pripajanja Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca 1918. godine, a koji kasnije nisu na odgovarajući pravni način prešli u svojinu neke verske zajednice, biti prepoznati kao državna imovina“.

Ovakva odrednica je gotovo istovetna sa onom iz nacrta zakona koji je odbačen 2015. godine zbog oštrog protivljenja SPC i vernika u Crnoj Gori, a ni ovaj put u pripremi zakona nisu učestvovali predstavnici SPC, preneo je B92.


Komentar(1)

  1. Anonimni
    26. juna 2019. 17:59

    "Situacija u Crnoj Gori, posle najnovijih događaja u vezi s Predlogom zakona o verskim zajednicama i najavi oduzimanja imovine SPC, biće na dnevnom redu sednice Sinoda SPC, rečeno je Tanjugu u Patrijaršiji. Vlada Crne Gore utvrdila je predlog Zakona o slobodi veroispovesti u kome se definiše da će “svi verski objekti koji su bili imovina države Crne Gore pre gubitka njene nezavisnosti i pripajanja Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca 1918. godine, a koji kasnije nisu na odgovarajući pravni način prešli u svojinu neke verske zajednice, biti prepoznati kao državna imovina”. ВЛАДА ЦРНЕ ГОРЕ ЈЕ У ПРАВУ, хтели разни синоди, патријаршије, патријарси СПЦ- ПОМЕСНЕ ЦРКВЕ ПАТРИЈАРХ МОСКОВСКИ ЦЕЛЕ И ЦЕЛЕ РУСИЈЕ. А Венецијанска комисија јесте дала ПОЗИТИВНО МИШЉЕЊЕ о дотичном Закону, указујући - као и предлог тога закона - ДА ЋЕ СЕ СВЕ ТО ВРШИТИ У ОКВИРУ ПРАВОГ СИСТЕМА ЦРНЕ ГОРЕ (в. сајт Венецијанске комисије, који доноси цело саопштење - на енглеском језику: дакле уважене владике ПМЦМ и ЦР - СПЦ - нађите некога квалификованог ПРЕВОДИОЦА ЗА ЕНГЛЕСКИ ЈЕЗИК, а не оног ПР Митрополије).

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.