Episkopski savet Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori saopštio je da 12. jul, odnosno Petrovdan krajnji rok za Vladin odgovor na njihov, kako ističu, jasno i precizno formulisan predlog o izmeni teksta Zakona o slobodi veroispovesti. Posle tog vremena, a u periodu predizborne kampanje, kako navode, nemaju nameru da razgovaraju o toj temi, preneo je RTS.

U saopštenju se navodi da je Episkopski savet primio k znanju jučerašnje saopštenje Evropske komisije iz Brisela o potrebi nastavka dijaloga između Crkve i Vlade u Crnoj Gori u vezi sa donošenjem Zakona o slobodi veroispovesti.

Ističe se, takođe, da su razumeli da EK u svom saopštenju ohrabruje dijalog koji treba da dovede do rešenja ovog problema, a ne, kako navode, da dijalog bude uslovljen i ograničen odlukama bilo kojih drugih institucija, kako je saopšteno iz Vlade Crne Gore.

„Ono što jeste problem od samog početka pripreme i donošenja ovog anti-zakona, to je činjenica da nema inkluzivnog postupka, i da u izradu zakonskog teksta nisu uključene sve relevantne strane, kao i da sve ovo nije rađeno u skladu sa međunarodnim i evropskim standardima iz oblasti ljudskih prava“, ocenjuje Episkopski savet.

Dodaje se da je juče objavljena namera Vlade da suspenduje (obustavi) primenu Zakona –neodrživa, antiustavna i pravno neizvesna okolnost.

„Ona ne vodi rešenju problema, osim što demonstrira povlačenje crnogorske vlasti pred mirnom, građanskom pobunom naroda. Molitvene crkvene litije, koje su istovremeno i građanski protest protiv ovako donesenog Zakona – pokazale su da ovde nije reč o političkim, stranačkim, pa ni nacionalnim podelama naroda, nego o čistoj borbi za verska prava i slobode“, ocenjuje Episkopski savet SPC u Crnoj Gori. 

Ukazuju da, kao Crkva Hristova, posle ovakve poruke Evropske komisije, još jednom pokazuju spremnost da se razgovori o Zakonu na ekspertskom nivou privedu kraju, ali na ustavan i pravno utemeljen način.

„Pred nama je vrijeme molitve i posta, uoči Petrovdana ove godine (12. jul 2020.). Taj period vidimo, bez primisli o uslovljavanju i ucenama, kao krajnji rok za Vladin odgovor na naš jasno i precizno formulisan predlog o izmeni zakonskog teksta. Posle tog vremena, a u periodu predizborne kampanje – nemamo nameru da razgovaramo o ovoj temi“, poručuje Episkopski savet.

Kada je u pitanju litija najavljena za sutra, Episkopski savet poziva sveštenike i vernike da tamo gde litije nisu na vreme prijavljene i gde, samim tim, nisu dobile odobrenje policije, da tu treba održati samo molebane u hramu.

Dodaje se i da tamo gde su odobrene, litije treba da se obave u onom broju učesnika koji predviđaju važeće zdravstvene mere.

Upravu policije i njene službenike na terenu, Episkopski savet zamoljava da zakonske propise i zdravstvene mere primenjuju po pravilu da je „zakon jednak za sve“.

To znači, kako objašnjavaju, da ne postupaju po selektivnoj pravdi, na način da je jedna vrsta masovnih okupljanja u crnogorskim gradovima moguća i nekažnjiva, a da druga, ista takva, podleže svim mogućim sankcijama.

https://www.nstore.rs/product/nedeljnik-pretplata-na-elektronsko-izdanje-za-inostranstvo/

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.