“Imamo parlament bez opozicije i društvo koje je isključeno iz bilo kakvog institucionalnog procesa…”

2
Foto: Printscreen N1

(Beta) – Predsednik Zajedno za Srbiju Nebojša Zelenović izjavio je danas na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednikom Građanskog demokratskog foruma (GDF) Zoranom Vuletićem, da posle 30 godina parlamentarizma u Srbiji danas imamo parlament u kome nema opozicije, koji je konstituisan nakon izbora koji su bili “ispod svakog standarda da bi se mogli nazvati fer i poštenim”.

Zelenović je rekao da aktuelni parlament “nema kapacitet da bude parlament, kao ni vlada koja iz takvog parlamenta izlazi”.

“Polovina našeg društva isključena je iz bilo kakvog institucionalnog procesa. To se uvek dešava u zemljama gde je ustavni poredak urušen, gde građani nemaju prilike da slobodno glasaju. Kad ustavnog poretka nema, predsednik (republike) preuzima sve ingerencije. On je preuzeo sve ingerencije vlade, što je, naravno, protivustavno”, rekao je Zelenović.

Zelenović rekao da ne veruje u najavljenu borbu protiv mafije jer “Aleksandar Vučić pobeđuje zahvaljujući mafiji”, kao i da su pred Upravnim sudom i dalje tri predmeta o izbornoj hajdučiji prilikom poslednjih izbora u Šapcu, koju će da “istera do kraja” na sudu u Strasburu.

Govoreći o šest godina upravljanja Šapcem, Zelenović je rekao da je grad samo 15 odsto iz budžeta izdvajao za plate i dodao da su drugi izdvajali mnogo više.

On je naveo da je, ilustracije radi, jedna ulična sijalica u Šapcu koštala 60 evra, a da je ista u Kraljevu plaćena 500, a u Leskovcu čak 1.200 evra, kao i da je slično i kod broja zaposlenih, da je u Šapcu na gradskom budžetu 1.200 ljudi, u Leskovcu duplo više, a u Pančevu čak 2.800 zaposlenih na budžetu grada.

Zelenović je rekao da borba za uslove i fer izbore mora da bude “zajednička” od strane opozicionih stranaka, ali da će u tome biti potrebna i pomoć zapada.

Za zajedničku konferenciju za novinare sa predsednikom GDF Zoranom Vuletićem rekao je da je nastavak ranije najavljenog zajedničkog političkog nastupa.

I Vuletić je kritikovao sastav najavljene nove vlade Srbije, navodeći da na prvi pogled izgleda da tu “za svakog može da se nađe ponešto”, i da ima ministara koji su prozapadno orjentisani, kao Zorana Mihajlović, ali da taj utisak ne odgovara realnosti jer sam predsednik Srpske napredne stranke.

2 KOMENTARA

  1. Ovaj gospodin je išao tri puta na ponovljene izbore u Šapcu gdje je bio gradonačelnik i sva tri puta je potučen do nogu, a povavljso je izbore ne bi li nekako pobjedio, naravno da nije pobjedio i neće jer je jako loš političar koji ne želi dobro nikom sem sebi
    I onda on govori o opoziciji
    Bili su parlamentarni izbori gdje 6 opozicijskih stranaka nije uspjelo preći izborni prag koji je smanjen sa 5 na 3%
    Čisto istine radi to navodim

  2. “… Srbiji danas imamo parlament u kome nema opozicije, koji je konstituisan nakon izbora koji su bili “ispod svakog standarda da bi se mogli nazvati fer i poštenim”. И тис си на такве изборе изашао, а сад причаш…

Comments are closed.