“Imam karticu za bankomat, ključeve od kola, prvi put vidim gotovinu…”: Britni Spirs o slobodi posle konzervatorstva

0
Foto EPA/PAUL BUCK

Britni Spirs je progovorila o tome kako izgleda njena nova sloboda nakon što joj je prošle nedelje ukinut 13-godišnji nadzor.

U svojoj najdužoj i najdetaljnijoj izjavi otkako je sudija prekinuo kontroverzni pravni aranžman koji je kontrolisao mnoge aspekte njenog ličnog i finansijskog života, pop zvezda je govorila o svom uzbuđenju i zahvalnosti što može da radi stvari poput korišćenja debitne kartice i posedovanja sopstvene ključevi od automobila.

“U konzervatorstvu sam bila 13 godina. Zaista mnogo vremena u situaciji u kojoj ne želite da budete”, rekla je ona u video snimku objavljenom na društvenim mrežama.

“Zato sam samo zahvalna za svaki dan i što mogu da imam ključeve od svog automobila, da budem nezavisna i da se osećam kao žena. Posedovanje kartice za bankomat, prvi put videti gotovinu… To su sitnice.”

Takođe je zahvalila pokretu #FreeBritney predvođenom obožavateljima što je rasvetlio njenu situaciju i navodnu zloupotrebu i korupciju od strane njenog oca i advokata uključenih u aranžman.

“Nisam imala glas i toliko dugo i nisam mogla da progovorim i kažem bilo šta… spasili ste mi život, 100 odsto.”


Pevačica je rekla i da se nada da će medijska pažnja na njen slučaj dovesti do reformi u sistemu konzervatorstva: Ovde sam da budem zagovornik osoba sa invaliditetom i bolestima”, poručila je Spirs milionima pratilaca. “Nadam se da će moja priča uticati i doneti neke promene u korumpiranom sistemu”.

Njena izjava dolazi nakon što je odluka sudije u Los Anđelesu u petak označila pobedu za pevačicu koja se godinama borila da povrati svoju nezavisnost. Ona je 2008. godine stavljena pod nadzor, čime joj je oduzeto pravo da donosi osnovne odluke o svojim finansijama, karijeri i ličnom životu.

Konzervatorstvo se obično uspostavlja za starije ili nemoćne ljude koji više ne mogu sami da donose odluke, ali u slučaju Britni Spirs, sudovi su uspostavili neograničeno čuvanje čak i kada je nastavila sa uspešnom karijerom. Spirs se godinama oštro protivila tom aranžmanu, ali su napori da se on okončaju dobili maha poslednjih meseci nakon što joj je dozvoljeno da svedoči na sudu i da angažuje advokata po svom izboru.

“Iskreno, i dalje me iznenađuje svaki dan kada se probudim kako su moja porodica i konzervatorstvo uspeli da urade ono što su mi uradili”, napisala je Spirs na Instagramu uz svoju video izjavu, opisujući situaciju kao “demorališuću i degradirajuću”.

Ali završila je sa punom nade: “Idemo napred. Imaćemo dobru godinu i dobar Božić.”