“Imam i ja školarca, i ona će sad da pođe u školu…”: Dr Kisić o tome u kom slučaju bi se škole zatvorile

0
(BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC/DS)

“Imam i ja školarca i ona će sada da pođe u školu. Svi mi koji imamo decu znamo da treba da se odvijaju normlane životne aktivnosti, ali uz poštovanje mera. To su efikasne preventivne mere koje su na snazi od samog početka i daju efekte”, rekla je danas o početku školske godine zamenica direktora Instituta “Dr Milan Jovanović – Batut” Darija Kisić Tepavčević gostujući u jutarnjem program TV Prva, prenosi Blic.

Školska godina će ovoga puta izgledati drugačije zbog epidemije koronavirusa, a Kisić Tepavčević je objasnila i u kojoj bi to situaciji moglo ponovo da dođe do zatvaranja škola.

“Na dnevnom nivou se prati epidemiološka situacija. Kada je reč o zatvaranju, to će pre svega biti individualno, od kolegijuma škole pa na nivou zemlje, pratiće se svaki rastući trend obolevanja sa pokazanim širenjem, ako do toga dođe”, istakla je Kisić Tepavčević.

Takođe, govorila je i na temu šta se dešava slučaju da se jedno dete zarazi.

“Nastava je tako organizovana da tim slučajem, ako je neko rezervoar neće moći da dođe do prenošenja ako se poštuju mere. Radiće se epidemiološki nadzor, izolacija nad najbližim kontaktima ako je kontakt bio bez poštovanja mera. Zato će to biti određeno od slučaja do slučaja, biće epidemiološka istraživanja u svakoj pojedinačnoj situaciji”, rekla je Kisić Tepavčević.

Ona je rekla i da, ukoliko neko ima bilo kakve simptome infekcije neće ići u školu, a to se odnosi i na nastavno i vannastavno osoblje.

“Ukoliko se desi da neko tokom časova oseti neke od simptoma, što pre treba da se javi u kovid ambulantnu. Ako su to učenici, treba da to kažu nastavniku i tada, sa maskom koju inače nose, odlaze u sobu za izolaciju koju će imati svaka škola, pozivaju se roditelji koji ih odvode u najbližu ambulantu. Ukoliko se ispostavi da je neko od đaka ili nastavnika pozitivan na prisustvo virusa, onda se naravno to prijavljuje nadležnom Institutu za javno zdravlje koji sprovodi epidemiološka istraživanja”, objasnila je Kisić Tepavčević.