“Imali su detaljan pregled njenog stana, pratili je svakodnevno i planirali da je gliserom prevezu u Venecuelu”: Neuspeli pokušaj otmice iranske novinarke u Njujorku

0
Printscreen/YouTube/Masih Alinejad

Američka novinarka iranskog porekla Masih Alinedžadji, koja živi u Bruklinu, oštra je kritičarka iranske vlade. Kako prenose svetski mediji, upravo zbog kritika na račun vlasti u Teheranu, ona je bila meta međunarodne zavere i pokušaja otmice koju je organizovala obavještajna mreža u Iranu.

Prema saopštenju saveznih vlasti države Njujork, u optužnici koja je otpečaćena pred saveznim sudom na Menhetnu, četvorica Iranaca optuženi su za pokušaj otmice novinarke, prenosi Njujork tajms.

Iako tužilaštvo nije identifikovalo Alinedžadji u samoj optužnici, u izjavi za medije su potvrdili da je ona bila meta pokušaja otmice.

Prošle godine je novinarka u jednom novinskom tekstu napisala da su vladini zvaničnici u Teheranu protiv nje pokrenuli kampanju na društvenim mrežama, pozivajući na njenu otmicu.


“Sva četvorica optuženih žive u Iranu i ostaju na slobodi”, saopštilo je tužilaštvo.

Jedan od optuženih je, prema rečima tužilaštva, službenik iranske obaveštajnih službi, dok su preostala trojica zapravo saradnici obaveštajnih agenata Irana. Peti član grupe, koji je takođe optužen i uhapšen u Kaliforniji, tereti se da je znao za plan otmice, ali da nije direktno učestvovao u planiranju akcije.


Optužnica opisuje i plan Iranaca da novinarku, koja je državljanka Sjedinjenih Država, “namame” u treću zemlju, a da je onda tamo kidnapuju, sprovedu u Iran i predaju vlastima.

Optuženi su koristili privatne detektive da nadgledaju, fotografišu i snimaju Alinedžadji i članove njene porodice u Bruklinu.

“Čak su video tehnologijom visoke rezolucije omogućili detaljno nadgledanje stana novinarke”, saopštilo je tužilaštvo.

“Ovo nije neki izmišljeni scenario za holivudski blokbaster”, rekao je šef kancelarije FBI u Njujorku.

Novinarka Alinedžadji je rekla da su nova saznanja za nju prilično šokantna, ali da ne paniči, kao ni ostali čanovi njene porodice.

“To pokazuje da se oni ne plaše Amerike već mene. Inače ne bi slali nekog da me kidnapuje“, rekla je Alinedžadji.

U autorskom tekstu za Njujork tajms iz 2018. godine, Alinedžadji je opisala svoju odluku da napusti Iran skoro deceniju ranije.

“Kao novinarka u Iranu, često sam imala problema u pokušaju da raskrinkam korupciju unutar režima. Sve dok mi, na kraju, nije oduzeta novinarska legitimacija”, napisala je Alinedžadji tada.

“Često su mi pretili hapšenjem. Naposletku sam bila primorana da pobegnem iz domovine 2009. godine”, dodala je.

Prema optužnici, iranska vlada je još 2018. godine pokušala da stupi u kontakt sa rodbinom američko-iranske novinarke i plati članovima dalje porodice da je nagovore da otputuje u treću zemlju kako bi je uhapsili. Njeni rođaci nisu pristali na ponudu.

Iranska vlada je, potom, započela detaljan plan otmice novinarke u junu prošle godine.

Cilj je bio da se na taj način spreči “njena dalja kritika kršenja ljudskih prava u Iranu, diskriminacije žena i pritvaranja i mučenja političkih protivnika”, saopštilo je tužilaštvo.

Jedan od optuženih je imao zadatak da detaljno skicira sve moguće rute kojima se novinarka kreće u SAD-u. Prema navodima tužilaštva, plan je bio da se, nakon otmice, novinarka gliserom preveze do obale Venecuele, budući da iranska vlada gaji prijateljske odnose sa vlastima u Karakasu.