“Imala je vojska još jednu stvar, a to je da se naučite da neko ko ima manji kapacitet od vas i da je gluplji, može da vam komanduje”: Životni intervju Petra Boškovića za Nedeljnik

0
Fotografija: Igor Pavićević

Kapetan bojnog broda u penziji Petar Bošković je dobro poznato lice u Beogradu. Rado viđen gost na svim značajnijim beogradskim prijemima, poznat je i kao dugogodišnje lice Ministarstva odbrane. Bio je od 2005. do 2019. godine načelnik Uprave za odnose sa javnošću i u tom periodu je radio sa deset srpskih ministara i nešto manje načelnika Generalštaba. Danas, u penziji, kao čovek koji je aktivno radio na promociji profesionalizacije vojske, za Nedeljnik priča o najavama uvođenja vojnog roka, ratu u Ukrajini, ali i o svojoj vojničkoj i novinarskoj karijeri.

Mi od predsednika čujemo argument da omladina treba da nauči da namešta krevet?

Vojska nije vaspitna ustanova bilo kakve vrste. Vojska jeste imala tu ulogu posle Drugog svetskog rata, zajedno sa domovima vojske, raznim sekcijama. Tačno je da je tada vojska opismenjavala ljude, ali to razdoblje je davno prošlo. Vojska je pre svega dril, bila je učiteljica života po nekim drugim stvarima, a to je ono što kaže Balašević: da stekneš upalu zgloba i druga do groba.

I imala je vojska još jednu stvar, a to je da se naučite da neko ko ima manji kapacitet od vas i da je gluplji, može da vam komanduje. Da shvatite da u životu postoji neka druga vrsta ljudi i kulture.

Ceo intervju objavljen je u novom Nedeljniku, koji je na svim kioscima od četvrtka, 19. maka

Digitalno izdanje i pretplata na nstore.rs