“Imajući u vidu težinu prvnih grešaka u ovom predmetu…”: Izdvojeno mišljenje sudije koja se nije složila s presudom Mladiću u Hagu…

0
Printscreen/YouTube/SANA PRESS

Sudija Priske Matimbe Nijambe, koja je imala suprotno mišljenje od ostalih članova Žalbenog veća Mehanizma za međunarodne krivične sudove (MICT), a koje je danas potvrdilo kaznu doživotnog zatvora Ratku Mladiću za ratne zločine i genocid u Srebrenici, navela je u izdvojenom mišljenju da bi ona naložila da se Mladiću ponovi suđenje pred drugim sudskim većem.

“Imajući u vidu prirodu i težinu pravnih grešaka uočenih u ovom predmetu, za razliku od drugih članova Žalbenog veća, ja bih naredila da se Mladiću ponovi suđenje pred drugim prvostepenim sudskim većem. Po svim tačkama optužnice. Izuzev optužbe 6 za uzimanje taoca u udruženom zločinačkom poduhvatu”, navela je ona u izdvojenom mišljenju napisanom na 60-ak stranica.

Nijambe, koja je danas predsedavala Žalbenim većem, rekla je da je Mladić u svojoj žalbi “zadovoljio visoke standarde i ukazao na glavne greške prvostepenog veća”. Prema kojima bi ona “usvojila gotovo sve osnove njegove žalbe”.

Nijambe je ukazala da se zbog ograničenosti vremena, a i s obzirom na to da se radi na daljinu, u svom izdvojenom mišljenju bavila samo “najgrubljim greškama prvostepenog veća”.

Pored ostalog, ona je navela da se, suprotno stavovima većine članova Veća, ne slaže sa stavom da je među pojedincima u snagama Srba i rukovodstvom Republike Srpske postojao udruženi zločinački poduhvat prisilnog uklanjanja nesrpskog stanovništva, piše N1.

Nijambe je dodala da ne smatra kako je postojao zajednički cilj za takav zločinački poduhvat, nego da je stanovništvo enklava “želelo da ode”. I da je, uz pomoć Armije RBiH i Ratnog predsedništva Žepe, postiglo sporazum o evakuaciji ljudi iz razloga ratne nužde.

“Skladno tome, ne mogu zaključiti da je bilo kakvo prisilno premeštanje doprinelo zaključku o genocidu ili udruživanju radi vršenja genocida. Kao što ne mogu zaključiti, na osnovu ukupnih dokaza iz spisa, da su muslimanske civile u srebreničkoj i žepskoj enklavi progonile snage Srba s traženom posebnom namerom“, napisala je Nijambe u izdvojenom mišljenju.

Nijambe je bila članica sudskog veća koje je “osudilo Zdravka Tolimira za genocid u Srebrenici”. Međutim, ona je izdvojila mišljenje na 38 stranica, gde je rat u BiH nazvala “građanskim”, osporavala razmere zločina u Srebrenici, stepen krivice rukovodstva Republike Srpske te je Tolimira smatrala nevinim.

Nijambe je rođena je 31. decembra 1951. godine u Zambiji. Za sudiju Mehanizma za međunarodne krivične sudove (MICT) izabrana je 2011. godine, dok je od 2006. i sudija Visokog suda Zambije.

Žalbeno veće Haškog suda potvrdilo je danas doživotnu kaznu za Ratka Mladića. Mladić je i u prvostepenoj presudi proglašen krivim po 10 od 11 tačaka optužnice, između ostalog, za “genocid u Srebrenici”.

I u prvoj i u drugoj presudi Mladić je oslobođen optužnice za “genocid u šest opština BiH”.