“Ima scena u kojoj se čita bajalica kojom Mikula pravi rajsku sveću. Ljilja Blagojević je tražila da ne čita odjednom. Jednostavno, odlučili smo da se ne igramo…”: Nemanja Ćipranić za novi Nedeljnik

0
Fotografija: Firefly Promo

Reditelj i jedan od kreatora serije “Crna svadba” Nemanja Ćipranić kaže za Nedeljnik da su tvorci hit-serije od početka igrali na kartu sujeverja i praznoverja i dodaje utisak da su pogođeni svi strahovi ljudi.

“Da me neko ne razume pogrešno, ne pričam o vlaškim običajima već o vlaškoj magiji. Ta magija je praznoverje, mislim. Ja kao vernik ne verujem u to, ali se plašim toga, kao što svaki čovek ima strah od nepoznatog. Po logici vere ne bi trebalo da se plašim, ali je to zapravo strah od količine mržnje ljudi koji su spremni da idu i kod vračare da bi nekom nešto naudili. Kristijanizacija nikada nije došla do kraja ni u srpskim ni u vlaškim krajevima”, kaže Ćipranić.

On otkriva i jedan zanimljiv detalj sa snimanja.

“Ima scena u kojoj se čita bajalica kojom Mikula pravi rajsku sveću. Ljilja Blagojević je tražila da ne čita odjednom, jer to ima svoju simboliku. Jednostavno, odlučili smo da se ne igramo, pa je pročitala jedan pasus, pa je stala. I sve tako da se ne bi pročitalo odjednom. I onda pročitam komentar, u kojem kažu: pa u ovoj bajalici čitaju nešto o Svetom Petru i Pavlu, ovi nešto lupetaju, izmislili. Ne, u tim bajalicama se pozivaju na hrišćanstvo i na svece”, kaže Ćipranić.

Ceo tekst objavljen je u novom broju Nedeljnika, koji je svim kioscima od četvrtka, 25. novembra

Digitalno izdanje i pretplata na nstore.rs

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite ime