Rambo Amadeus nikada nije bio trendoman, pa je i njegova izjava „Moja jedina ideologija je ekologija“ krajnje iskrena. Pa i dokazana u praksi, kao na primer kada je pre nekoliko godina prepravio staru očevu barku u plovilo koje pokreće solarna energija. Bio je aktivan na protestima za zaštitu reka. I prošlogodišnji intervju u doba korona pandemije i lokdauna ulazio je u velikom delu u temu ekologije. U ovom razgovoru od prvog do poslednjeg pitanja zaštita životne sredine bila je jedina tema.

Najavljeni su u Srbiji, a slično je i u drugim zemljama, novi veliki i nimalo zeleni projekti za zapošljavanje mnogo ljudi (Rio Tinto je samo jedan od njih), pa se čini da nam se sprema sudbina jeftine i prljave radne snage, uz to i potplaćene? Da li se ovde više veruje i stranim korporacijama nego sopstvenom nosu i plućima?

Ne znam, vidjećemo. Sudbina svake države zapravo leži na karakteru njenog prosječnog građanina. Biće ono na šta građani pristanu.

Mene recimo zanima, nigdje nisam našao podatak – kolika je udaljenost ovakvih rudnika i postrojenja do prvih njiva, prvih sela, prvih gradova – u Kanadi, Čileu, Australiji ili gdje li su već.

Jednako me zanima da li oko Ženevskog jezera ima rudnih bogatstava, i ima li rudnika tamo, zaista bih volio neke uporedne analize, neko da ih da u javnost.

Ja pretpostavljam da na svakoj tački planete utroba zemlje krije neka bogatstva, rude, kamen, drago i poludrago kamenje, samo je pitanje da li na površini zemlje iznad toga ima nešto važnije.

Ceo tekst objavljen je u novom broju Nedeljnika, koji je na svim kioscima od četvrtka, 26. avgusta

Digitalno izdanje i pretplata na nstore.rs

Svi čitaoci na poklon dobijaju primerak Mond diplomatika na srpskom jeziku

Naslovna strana novog broja Nedeljnika

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.