Ima li Lev “štos iz Minhena” i Mađarska protiv nezadovoljnog Ronalda (sa bakalarom): Najava petog dana Evropskog prvenstva

0

Peti dan Evropskog prvenstva u fudbalu rezervisan je za ono što su svi nakon žreba nazvali “grupom smrti”. Za Mađarsku, najslabiju reprezentaciju iz grupe F, već se danima nude male kvote u kladionicama na opciju da neće dati gol i da neće osvojiti ni bod. Jer rivali iz grupe su prvak sveta Francuska, prvak Evrope Portugal i “uvek neugodni” Nemci.

Zato bi zanimljivo bilo analizirati ovu grupu iz mađarskog ugla.

Mađari danas otvaraju turnir protiv Portugala, reprezentacije koja je u Budimpeštu ponela najviše maslinovog ulja i bakalara.

Sa druge strane biće jedan od dva najkompletnija tima u Evropi. Portugalci gotovo za svaku poziciju imaju dva igrača. U bordo dresu igraće neki od najboljih igrača najvažnijih klubova Starog kontinenta.

“Građanski” šmek Mančester Sitija u odbrani i vezno mredu, bivši i sadašnji igrači drugog mančesterskog kluba, sumorni Kristijano Ronaldo koji želi da popravi sezonu…

Portugal je najubojitiji kada koristi greške suparnika, ali ne iz tranzicije, već iz pozicione igre.

Za Mađare je sve u ovoj grupi bonus, a za kladioničare svaki njihov gol veliki dobitak.

Istorijsko (ne)prijateljstvo

Duel Francuske i Nemačke bi mogao da odredi koja će reprezentacija završiti kao treća u grupi jer će, ko god bude poražen, ako takvog bude, biti prinuđen da do kraja turnira pobedi sve do kraja, a to bi moglo da stvori veliki pritisak.

Šta bi moglo da prelomi utakmicu?

Nemačka veliki broj golova postiže iz otvorene igre i tranzicije jer odlično koristi prostor koji joj se otvori. Mada, pored Kantea niko nema dovoljno prostora.

U odbrani, Nemačka rizikuje, pa tako imaju nadprosečan broj startova, samim tim i prekršaja, ali i presečenih lopti.

Za razliku od Nemačke, Francuzi ogroman broj golova postižu posle centaršuta, a vrlo retko izvan 16 metara. Ko god bude na nemačkom golu, svakako bi takve pokušaje trebalo lako da osujeti.

U svim napadačkim i odbrambenim statističkim pokazateljima Trikolori su na proseku svih učesnika Evropskog prvenstva, a u nekim aspektima igre i daleko ispred.

Stvaraju veliki broj prilika i konvertuju veliki broj šuteva iz šesnaesterca.

Odbrambeno, jedina mana im je mali broj presečenih lopti, ali možda je razlog za to činjenica da su odlično pozicionirani i odnose pobedu u velikom procentu duela.

Biće zanimljivo obratiti pažnju na igru Pola Pogbe. Igrač koji u klubu nema dobre sezone za sobom, za reprezentaciju uvek igra inspirisano, a protiv Nemaca bi takav “box to box” igrač mogao da napravi razliku.