Ilon Mask u SLN otkrio da boluje od Aspergerovog sindroma: Od istog oboljenja bolovali i Albert Ajnštajn, Isak Njutn…

0
Foto: Profimedia

Ilon Mask, milijarder, preduzetnik i poslovni čovek koji stoji iza Tesle i SpaceX-a i jedan od najbogatijih ljudi na svetu, u američkom je tv-showu ‘Saturday Night Live’ (SNL), u kojem je nastupio kao gost-domaćin otkrio da ima Aspergerov sindrom, prenosi BBC.

U uvodnom je obraćanju gledaocima 49-godišnji preduzetnik rekao da je prva osoba s Aspergerovim sindromom koja vodi taj šou, ali kasnije se pokazalo da to nije tačno te da je prvi gost-domaćin popularnog šoua s ovim sindromom bio kanadski glumac Den Ejkrojd godine 2003. Američki Dejli bist piše da je glumac tada otvoreno progovorio o bolesti.

Veruje se da je i Mask u popularnom američkom showu prvi put progovorio o svom zdravstvenom problemu, ali nastup je iskoristio i da prokomentariše svoje „trolovanje“ na Tviteru, a govorio je i o svojoj fasciniranosti kriptovalutom “Dogecoin”.

Aspergerov sindrom je neurobiološki razvojni poremećaj iz grupe autističnih poremećaja i povezan je sa socijalnim poteškoćama. Češće se javlja kod osoba muškog pola, a prvi simptomi poremećaja mogu se primetiti već oko treće godine detetovog života, iako se u većini slučajeva dijagnoza postavlja nešto kasnije, najčešće između pete i devete godine života.

Pojedini stručnjaci predlažu da se osobe s ovim sindromom zapošljavaju na mestima povezanim s tehnologijom, preduzetništvom ili u ostalim zanimanjima i poslovima za koje su potrebne analitičke veštine.

Poslovni magazin Forbs je Maskovo bogatstvo procenio na 166 milijardi dolara. Veći deo bogatstva je ostvario suvlasništvom u kompaniji Tesla i potpunim vlasništvom nad kompanijom “SpaceX”.

Nije prvi milijarder koji je vodio šou „Saturday Night Live“. Pre njega su se u ovoj ulozi našli bivši američki predsednik i biznismen Donald Tramp, televizijska zvezda Opra Vinfri i košarkaš Majkl Džordan, a od početka prikazivanja SNL-a sedamdesetih godina emisiju su vodile i ostale slavne ličnosti, poput Adel, Krisa Roka, Ringa Stara i Vila Ferela.

Aspergerov sindrom imali su brojni uspešni preduzetnici.

Među velikim umovima koji su bolovali od ovog sindroma su Albert Ajnštajn i Isak Njutn. Njutn je teško govorio, bio je potpuno zaokupljen svojim radom i nezainteresovan za socijalne kontakte, a Ajnštajn je, navodno kao dečak bio samotnjak koji je do sedme godine života opsesivno ponavljao pojedine rečenice. Znakove Aspergera, prema rečima Jišana Vonga, bivšeg kolege i prijatelja Marka Zakerberga pokazuje i osnivač Fejsbuka.