“Igrao je kao da ima tri ruke i dve lopte, to vam je kao da čuvate poplavu”: Preminuo Eldžin Bejlor, jedna od najvećih legendi Lejkersa

0

Eldžin Bejlor, jedna od najvećih legendi Los Anđeles Lejkersa i NBA lige, preminuo je u ponedeljak, objavio je klub iz Kalifornije, preneo je Los Anđeles tajms.

Bejlor, član košarkaške Kuće slavnih u Springfildu, imao je 86 godina i prema objavi Lejkersa, preminuo je prirodnom smrću u krugu porodice, supruge Ilejn i ćerke Kristal.

“Eldžin je bio ljubav mog života i moj najveći prijatelj i kao i svi ostali bila sam zapanjena njegovom hrabrošću, dostojanstvom i vremenom koje je posvećivao navijačima. U ovom trenutku vas molim da moja porodica i ja možemo da žalimo u miru”, rekla je Ilejn Bejlor.

Eldžin je rođen septembra 1934. u Vašingtonu, igrao je sezonu na koledžu Ajdaho, pre nego se prebacio na koledž u Sijetl.

Tamo je završio kao šampion NCAA lige i kasnije izborio sebi mesto prvog pika na draftu. Birali su ga, tada Mineapolis Lejkersi, 1958. godine.

Prosečno je imao 24,9 poena, 15 skokova i 4,1 asistenciju po utakmici u sezoni kada je postao ruki godine. Karijeru je zaavršio sa 23.149 poena, 3.650 asistencija i 11.463 skokova u 846 utakmica, sve sa Lejkersima u Mineapolisu i Los Anđelesu.

Čak jedanaest puta je bio ol-star igrač u svojoj četrnaestogodišnjoj NBA karijeri, a deset puta je bio deo prvog tima lige.

Više od 22 godine je bio izvršni direktor gradskog rivala, Los Anđeles Klipersa.

Riči Guerin iz Njujork Nniksa jednom je opisao mogućnosti Bejlora.

“Bejlor je igrao kao da ima tri ruke i dve košarkaške lopte. To vam je kao da čuvate poplavu”, slikovito je svojevremeno opisao as supraničke franšize uticaj Bejlora na igru.

Baš protiv Niksa je postigao tada rekordnih 71 poena, davne1960. godine, a njegova skor od 61 poena protiv Seltiksa u petoj utakmici NBA finala 1962. godine i dalje je individualni rekord kada je reč o finalnim utakmicama.