Igor Milenković, direktor voća i povrća Delta Agrara: Očekujemo rekordnu berbu jabuka

  0
  Foto: Promo

  Iako je svet pogodila velika kriza u prethodnih godinu i po dana, u poljoprivredi se i dalje može uspešno poslovati. Rezultati Delta Agrara to pokazuju, a o tome šta je urađeno da bi kompanija nastavila da raste uprkos krizi razgovarali smo sa Igorom Milenkovićem, direktorom voća i povrća Delta Agrara.

  Srbija ima velika očekivanja od uzgoja jabuke. Kakva će biti tekuća godina iz ugla proizvođača ovog voća? Delta Agrar pod zasadom ima više od 700 hektara različitih sorti, kakva su očekivanja vaše kompanije?

  Delta Agrar ove godine očekuje rekordnu berbu od preko 30.000 tona jabuka, te će ovo biti posebno važna berba za nas. Berba će zbog rekordno visokih temperatura koje su obeležile ovo leto krenuti nekoliko nedelja kasnije, ali su pripreme za nju uveliko u toku, pogotovo imajući u vidu ovogodišnje izazove sa nedostatkom radne snage. Kao i svaka poljoprivredna godina, i ova se značajno razlikuje od prethodnih, ali to je upravo ono što voćarski biznis čini zanimljivim i inspirativnim. Nakon berbe predstoji nam intenzivan period prodaje, osvajanja novih kupaca i tržišta.

  Delta Agrar u svom portfoliju ima čak osam sorti takozvanih klupskih jabuka – Modi, Pink Lady, Kiku, Evelina, Isaaq, Red Moon, Rubens, Sweetango. Šta su, zapravo, klupske jabuke i šta ih izdvaja u odnosu na “regularne”?

  Klupske sorte jabuka nastale su dugogodišnjim ukrštanjem i radom selekcionara, zbog čega imaju tačno određene osobine: boju, čvrstinu, ukus, veličinu… Mogu ih proizvoditi samo uzgajivači koji dobiju dozvolu od nosioca licence. Drugim rečima, samo proizvođači koji su u svom radu pokazali izuzetne rezultate i privrženost bezbednosti i kvalitetu proizvoda, što daje garanciju da će kvalitet ubranog voća biti postojan. To je ključna razlika u odnosu na “regularne” sorte. Slikovito prikazano – klupske jabuke su, u svetu jabuka, ono što je “rols-rojs” u svetu automobila. Delta Agrar gaji klupske jabuke u voćnjacima u Čelarevu i Zaječaru, a zanimljivo je reći da sa površinom od preko 700 hektara, naši voćnjaci su jedni od najvećih u ovom delu sveta.

  Početkom jula Delta Agrar je otvorio novu “Ultra Low Oxygen” (ULO) hladnjaču za skladištenje jabuka i trešanja u Zaječaru. Zašto su ovakvi objekti važni za uzgajivače voća?

  Naša novootvorena Ultra Low Oxygen hladnjača u Zaječaru, simboličnog naziva “World of freshness”, jedan je od najsavremenijih objekata u svetu za skladištenje i manipulaciju jabukama i trešnjama, jedinstven po tome što je i objekat sa najvećim kapacitetom za manipulisanje trešnjom u ovom delu Evrope. Sa skladišnim kapacitetom od preko 20.000 t, ovaj objekat pored najmodernijih mašina za manipulaciju poseduje i hidrokuler koji vodenim hlađenjem prirodno spušta temperaturu voća na 2 stepena čime zadržava svežinu voća. Dodatna velika prednost objekta je to što se nalazi odmah pored naših zasada trešnje, čime je vreme transporta voća, od trenutka branja do skladištenja, maksimalno skraćeno i kontrolisano, pa potrošač ima osećaj kao da je upravo ubrano sa grane.

  Poljoprivreda danas ne može ni bez moderne logistike. Delta Agrar je nedavno u Staroj Pazovi izgradio i logističko-distributivni centar koji uključuje i takozvanu zreonicu banana. Na koji način će ovaj centar i zreonica uticati na dodatno poboljšanje kvaliteta proizvoda?

  Logističko-distributivni centar predstavlja jedinstveno sedište za prijem, manipulaciju, skladištenje i pakovanje voća i povrća iz celog sveta, a specifičan je i po tome što poseduje modernu zreonicu banana. Dakle, pod jednim krovom dešava se celokupan proces manipulacije voćem, od trenutka ulaska u centar do njegovog slanja na police supermarketa. Proces dozrevanja banane se, pod nadzorom tehnologa, obavlja kontrolisanjem prirodne proizvodnje etilena, koji je zaslužan za proces dozrevanja voća, i kombinacijom različitih temperatura, vakuuma, mešanja vazduha, provetravanja zaslužnih za zrenje banane i za promenu njene boje iz zelene u žutu. Sama pozicija novog “World of freshness” LDC objekta je na strateški dobroj lokaciji u Novoj Pazovi blizu ključnih saobraćajnica, čime se vreme transporta do krajnjih kupaca skraćuje što je kod svežih namirnica od posebne važnosti.

  Kakva su iskustva Delta Agrara sa prodajom domaćeg voća na inostranom tržištu?

  Kada govorimo o klupskim sortama jabuke, Delta Agrar ima ekskluzivno pravo proizvodnje i distribucije na teritoriji Srbije, Severne Makedonije, BiH, Crne Gore i Albanije, kao i pravo distribucije na teritoriji Rusije. Osim toga, Delta Agrar je izvoznik konvencionalnih sorti jabuka na Bliski i Daleki istok, u EU, Veliku Britaniju, a od prošle godine i Indiju. Važan deo našeg poslovanja jeste i uvoz citrusa i egzotičnog voća i povrća širom sveta. Naša iskustva govore da srpski agrar ima šansu i na inostranom tržištu, ali pod uslovom da radi po najmodernijoj tehnologiji i najsavremenijim standardima. Jedino to je način da stranim kompanijama budemo pouzdan, kvalitetan, samim tim i dugoročan partner.