Fondacija „Tijana Jurić“ dobila je nacrt predloga izmene krivičnog zakonika i u ponedeljak će biti još jedan sasatanak radne grupe kada bi trebalo da se dođe do konačnog predloga“, rekao je gostujući u Jutarnjem programu RTS-a osnivač fondacije Igor Jurić.

„Imamo obećanje i od predstavnika vlade i od državnog vrha da će predlog izmena krivičnog zakona ući u skupštinsku proceduru odmah posle prvomajskih praznika“, rekao je Jurić.

Ključna izmena odnosila se na uvođenje kazne doživotnog zatvora za ubice-silovatelje dece i trudnica, piše RTS.

„To je ključna izmena ovog predloga i inicijativa je upravo i potekla upravo zbog uvođenja kazne doživotnog zatvora i to jeste velika novina zato što nikada nije postojala jedna takva sankcija u našem krivičnom sistemu. Cilj i Fondacija i građana koji su podržali ovu inicijativu je da to i zaživi,“ navodi Jurić.

Jurić je za RTS rekao da je veoma bitno da Srbija ima ovakvu sankciju iako je Ministarstvo pravde predložilo da uslovni otpust postoji posle 27 godina. Fondacija će izneti primedbe na to jer po „Marijinom zakonu“, kada je u pitanju obljuba maloletnog deteta ne postoji mogućnost prevremenog otpusta, istakao je Jurić.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.