“Identifikovani posmrtni ostaci dve žrtve Oluje…”

0

(Beta) – Dokumentaciono informacijski centar Veritas  potvrdio je danas podatke Komisije za nestala lica Vlade Srbije o identifikaciji posmrtsnih ostataka dve žrtve srpske nacionalnosti obavljene u Zagrebu, navodeći njihova imena – Božo Guša (86) iz Zemunika Gornjeg, koji je ubijen u okolini Knina i Miroslav Vidaković (36) iz Slovinaca kod Siska.

U poslednjih 20 godina iz zajedničkih, masovnih i pojedinačnih grobnica, uključujući i ekshumacije u organizaciji samih porodica, ekshumirano je ukupno 1.633 posmrtna ostatka Srba sa područja Hrvatske i bivše RSK, saopštio je Veritas.

Do sada je identifikovan 1.251 posmrtni ostatak, dok ih još 382 čeka na identifikaciju, a svi su sa područja Republie Hrvatske, piše u saopštenju.

Trenutno se na Veritasovom spisku nestalih nalazi još 1.647 osoba srpske nacinalnosti koji su nestali u periodu 1991–1995. na području Hrvatske i bivše RSK, među kojima je  1.189 civila, od kojih 456 žena.

Veritas trenutno raspolaže podacima za više desetina poznatih mesta ukopa sa 163 posmrtna ostatka na području Hrvatske, pokopanih uglavnom pod oznakom “nepoznat”, koji i 26 godina po prestanku rata, isključivo zbog opstrukcije hrvatske strane, čekaju na ekshumaciju, ukazuje se u saopštenju.