Idemo na Mars: Nasin helikopter se sprema za prvi let, možda kreće već sutra

0
Foto: Profimedia

(Beta-AFP) – Prvi let na Marsu mini helikoptera Indženuiti (Ingenuity) američke svemirske agencije Nasa mogao bi biti obavljen u ponedeljak, saopštila je američka svemirska agencija posle kašnjenja od više od nedelju dana zbog tehničkog problema.

Putovanje Indženuitija, prvi let jedne letelice na drugoj planeti, omogućiće Nasi da prikupi podatke od neprocenjive važnosti o uslovima života na Marsu.

“NASA predvidja da bi prvi let helikoptera Indženuiti Mars mogao da se dogodi od ponedeljka 19. aprila”, navela je sinoć agencija.

Podaci mogu biti primljeni nekoliko sati posle samostalnog leta koji treba da počne oko 9.30 po sredjnjoevropskom vremenu, navela ja američka agencija.

Let predstavlja pravi izazov zato što je vazduh na Marsu gustine samo jedan odsto od zemljine atmosfere. Rotor koji pokreće elise moraće da se okreće mnogo brže nego što to čine helikopteri na zemlji da bi one mogle da podignu letelicu gurajući vazduh.

Posle leta helikopter će preneti roveru tehničke podatke koje je prikupio a rover će ih poslati na Zemlju.

Medju prvim podacima biće crno bela fotografija koju će Indženuiti snimiti direktno ispod sebe kada bude leteo.

Narednog dana kada mu se ponovo napune baterije helikopter će poslati sliku horizonta u boji, snimljenu njegovim drugim foto aparatom.

Medjutim najspektakularnije slike očekuju se od rovera Persevirans, postavljenog da posmatra nekoliko metara odatle i koji treba da snimi let helikoptera.

Ako ovaj let uspe drugi let bi mogao da se organizuje četiri dana kasnije. Predvidjeno je do pet letova, a svaki će biti sa težim zadatkom. Nasa bi želela da podigne helikopter do pet metara visine a zatim da pokuša da njegovo kretanje bude lateralno.

Let na Marsu će kao poduhvat biti jednak letu prve letelice na Zemlji 1903. godine za braću Rajt. Komadić te letelice koja je poletela pre više od jednog veka u Severnoj Karolini u SAD čak je stavljen na Indženuiti.

Posle najviše mesec dana Indženuiti će prestati sa letovima i ostaviti roveru Persevirans da se koncentriše na svoj glavni zadatak, potragu za tragovima davnog života na Marsu.