“Idemo na burek u Borču”: Akcija solidarnosti sa vlasnikom pekare ispred koje je izbio incident

12

Nakon skupa desničara ispred pekare u Borči, na društvenim mrežama proširio se poziv na akciju “Burek solidarnosti u Borči” u petak, u 10 sati, javio je N1.

“Idemo na burek u Borču. Nakon sramnog napada na našeg komšiju albanske nacionalnosti, Đuru pekara, od strane fašista koji su pokušali da zastraše i njega i njegovu porodicu, pokažimo solidarnost sa našim sugrađaninom. Srbija je zemlja svih njenih građana bez obzira na nacionalnu i versku pripadnost. Vidimo se dobri ljudi”, navodi se u pozivu na taj događaj.

Na ovu akciju pozvao je poslanik Demokratske stranke Balša Božović, a poziv su podržale brojne javne ličnosti, među kojima i Dobrica Veselinović iz inicijative Ne davimo Beograd i drugi.

Nekoliko desetina desničara okupilo se u subotu ispred pekare “Roma” u beogradskom naselju Borča, noseći srpske zastave i skandirajući parole o Kosovu, a na automobil vlasnika pekare stavili su svinjske glave i po njemu izlepili plakate.

Do toga je došlo zato što je zaposleni u tom objektu objavio na Fejsbuku fotografiju iz 2017. na kojoj rukama pokazuje dvoglavog orla, nacionalni simbol Albanaca. Vlasnik pekare se ogradio od ponašanja zaposlenog.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović reagujući na ovaj događaj, rekao je da je okupljanje prošlo bez incidenata.

“Preduzete mere za zaštitu Đuraja”

Policijska uprava za grad Beograd već je preduzela određene bezbednosne mere u cilju lične zaštite i imovinske sigurnosti Mona Đuraja, vlasnika pekare u Borči i njegove porodice, rečeno je za Radio Slobodna Evropa u Ministarstvu unutrašnjih poslova Srbije.

Nacionalni savet Albanaca: “Porast ksenofobije, blokiranje pekare neprihvatljivo”

Nacionalni savet Albanaca izrazio je danas zabrinutost zbog “porasta albanofobije u Srbiji” i upozorio da je “slučaj kada je grupa demonstranata blokirala pekaru ‘Roma’ u Borči” u Beogradu, neprihvatljiv i u suprotnosti sa domaćim zakonima i međunarodnim normama.

Navodeći da se “sistemske akcije predstavljaju kao individualni izrazi mržnje”, Savet je ocenio da su one “proizvod sadašnjeg sistema u Srbiji i posledica sve većeg ksenofobičnog diskursa protiv manjina od strane političara, medija i javnih ličnosti u Srbiji”.

Nacionalni savet je pozvao odgovorne da sprovedu zakon i reaguju protiv takvih postupaka i kreatora govora mržnje, a Vladu Srbije da što pre donese “političke odluke za borbu i sprečavanje širenja fašističkog duha u društvu”.

12 KOMENTARA

 1. Treba da povedu i one mucenike sto ih Djura i njegovi proterase sa vekovnih ognjista…

 2. Као и увек продају се за сендвич,бурек и по неки динар.солидарност.за коју годину ће бити да је и то њихово.какви сте глупани невиђени.да је неко од наших срба то уради гарантујем да неби било те полиције која би га у албанији сачувала.нестао би за 24 сата а ми идемо на солидарност с њим.треба да нас нема кад смо јадни и глупи.

  • Nismo mi glupi vec nećemo da mrzimo po svaku cenu. Srbiju pod šljivu je nabila politika i političari a ne narod. Zahvali se Miloševiću, Vučiću i Šešelju što će Albanci dobiti ono što nije nikada bilo njihovo, zahvaljujući sumanutoj politici koju su vodili a koju Vučić i danas vodi. Svako ko živi u Srbiji ima pravo da dostojanstveno živi ko god da je, plaća porez i poštuje državu. Ne može ovaj čovek da odgovara za postupke svojih radnika pa i brata. Zato idemo kod Djure na burek i nisam ništa manja Srpkinja od tebe a ti nauči da pišeš. Zašto su svi desničari nepismeni, kao da niste imali vremena da završite školu?

 3. Ima jedna dobra prica:
  Dosao cvecar kod berberina na sisanje, berberin ga osisao i kad je cvecar hteo da plati berberin mu rece da ga danas casti.
  Sutra je berberin ispred radnje nasao dekorativnu korpu sa cvecem za svoju radnju. Da neduljim kad je besplatno osisao pekara
  ujutro je nasao hleb na vratima radnje i svaki posten i vredan anatlija je za besplatno sisanje berberinu poklonio svoj proizvod. E sad dolazi Balsa Govedarica kod kokosara Djure da pojede besplatan masan burek, nije sam no Balsa poziva pred Djurini pekaru citavu bulumentu na besplatno krkanje bureka. Djuro idi ti lepo svojim putem ovde sa Balsom tesko da ces meda nabrati

 4. Samo idite na burek. Prisjeo Vam. Zato tako i prolazite. Uskoro će Azem reći da I Borča pripada albancima.

 5. Bravo susjedi! Ako bi se normalni građani suprotsavljali mrziteljima, fašistima i ekstremnim nacionalistima, svjet bi sigurno bio sigurnije i ljepše mjesto za život. Za zategnute odnose Srbije i Kosova sigurno nisu krivi pekari koji žive u Srbiji ili pekari oji žive na kosova. Ljudi, Srbi, Hrvati Albanci ili bilo koji drugi svi su jednaki. U svakom narodu ima dobrih i manje dobrih. Srećom većina ljudi su dobri ljudi. Oni koji stvaraju zlo su političari. Političare treba pomnije, pažljivije birati. Na žalost bar je u Hrvatskoj tako,oni koji su većina i koji su normalni ti nisu u strankama i ne izlaze na izbore jer misle da ne mogu ništa promijeniti. To je loše!

 6. Ne idem ja nigde! Osoba sa sporne slike je ili “djura” ili neki njegov rodjak! Prevelika je slicnost da bi osoba sa slike bila samo obican radnik.
  Neko mora da snosi posledice za uvredu!!!

  • Nas vredjaju politicari,direktori i kvazi biznismeni od rodjenja…male plate,zivot prazan,problemi sa nemastinom to mene vredja a ne simboli koje privatno neko na ulici pokazuje.Standard,putovanja,druzenje i sloboda u razmisljanju,to nemamo,to mene vredja Bojane.Ajde da se inatimo,ratujemo i busamo u grudi da glumimo patriote,to je jedino sto nam ostaje..
   Tebi je to toliko vazno,ko je taj na slici da nista pametnije nemas da radis danas ili sutra..posveti se devojci,familiji uradi nesto dobro za sebe i druge,bice ti bolje videces..pozdrav

Comments are closed.