Ideje za Evropu – Evropski zeleni dogovor – Održive ekološke promene

  0

  Klimatska konferencija sa istraživačima i istraživačicama iz Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine. Svima je zajedničko da su DAAD alumnisti.

  Klimatske promene i degradacija životne sredine egzistencijalne su pretnje Evropi i svetu. Sa Evropskim zelenim ugovorom, prelazak na modernu, resursno efikasnu i konkurentnu ekonomiju trebalo bi da bude uspešna. Kako se Evropa može nositi sa klimatskim promenama i bolje zaštititi životnu sredinu? Kakav doprinos može dati svako od nas? Alumnisti DAAD -a iz Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine predstaviće svoje odgovore na ova i druga pitanja u laboratoriji za ideje EU “Ideje za Evropu – evropski zeleni dogovor – održive ekološke promene” od 24. do 26. septembra 2021. godine na Zlatiboru u Srbiji.

  Doprinos Tibora Moldvaija (Fondacija Hajnrih Bel) praćen je impulsima alumnista. World Cafe nudi prostor za živahne diskusije i razmene. Događaj se završava vođenom šetnjom po prirodi i sadnjom drveta kako bi se na simboličnom i praktičnom nivou suprotstavio  ekološkom otisku događaja.

  Serija događaja “Oblikovanje Evrope – Jačanje Evrope”

  Šta alumnisti DAAD -a imaju da kažu o Evropi? Koje inovativne ideje imaju za budućnost Evrope? Povodom nemačkog predsedavanja Savetom EU (druga polovina 2020.), DAAD organizuje razne aktivnosti nekadašnjih stipendista do proleća 2022. godine kako bi ideje i impulsi bivših stipendista postali vidljiviji i na taj način promoviše umrežavanje i razmenu DAAD alumnista iz Evrope.

  Od 2020. do proleća 2022., udruženja alumnista DAAD -a i mreža DAAD -a u zemljama EU pozvani su da organizuju EU Ideas Labs za alumniste. Labovi nude prostor za razmišljanje ka zajedničkom razvoju ideja orijentisanih ka budućnosti za teme koje su od posebnog značaja za EU. Alumnisti iz zemalja EU i Zapadnog Balkana daju podstrek događajima koji se bave temama kao što su “Evropski zeleni dogovor”, migracije ili demokratija u Evropi – dodata je perspektiva “Borba protiv pandemija” i “Evropa nakon pandemije koronavirusa”.

  Relevantni inicijatori iz EU Ideas Labs pozvani su da predstave svoje ideje na sastanku alumnista DAAD-a širom EU, verovatno u proleće 2022. godine u Berlinu. Alumni događajima na temu Evropske unije, želeli bismo da damo doprinos procesu diskusije o budućnosti Evrope, koji se takođe formalno započinje na nivou EU „Konferencijom o budućnosti EU“. Ovo vodi do platforme na kojoj se može raspravljati o idejama, uvoditi impulsi i održavati događaji na svim jezicima članica EU.

  Web adresa: https://www.daad.de/en/alumni/eu-alumni/