Idealna vakcina je ona koja “radi” i kojoj ljudi veruju: Srpski stručnjaci za novi Nedeljnik o “ruskoj”, “kineskoj”, “britanskoj” vakcini i tome kada ćemo pobediti koronavirus

2
Profimedia

Kako se približava jesen, tako raste i pitanje da li će svet videti superoluju (dva virusa istovremeno), da li će pandemija možda promeniti pravac (Vuhan tvrdi da već dugo nema koronu) i da li je svet dobio dovoljno efikasnu i bezbednu vakcinu da bi zaustavio kovid-19 i koja je to. Delovalo je kao da će prva vakcina koja se pojavi biti dočekana s oduševljenjem bar u većem delu sveta, ali čini se da je registracija Sputnjika V, takozvane ruske vakcine protiv kovida, sačekana sa više pitanja nego o kovidu-19. Da li je bezbedna, da li je efikasna, da li ima nuspojave, zašto nije prošla sve tri faze ispitivanja i zašto baš mora tako?

Trka koju su Amerikanci uporedili s hladnoratovskom trkom za svemirsko naoružanje – što i nije nemoguće kada se pogledaju dvojica lidera najmoćnijih zemalja, ali to je neka druga priča – donela nam je nekoliko kandidata za potencijalnu vakcinu, među kojima najviše hvaljenu onu koju razvija Univerzitet Oksford zbog toga što, kako pokazuju faze studija, razvija i antitela i trajnije T-ćelije ubice. U ovoj trci, običan čovek zbunjen i iznerviran svim kontradiktornim informacijama koje su mu stizale od SZO i ostalih organizacija kojima je trebalo da veruje, samo još više se zbunjuje čitajući medije, koji pokušavaju da “otkriju” koja vakcina je pouzdana a koja nije.

Za Srbiju je to, izgleda, najvažnije pitanje, iako još nije jasno koju vakcinu će zaista dobiti (upućeni kažu da konkuriše za tri). Oglasio se i epidemiolog Branislav Tiodorović iz Kriznog štaba i rekao da treba sačekati da se vide efekti ruske vakcine, kao što se čekaju i ostale. Da će se pratiti koja vakcina daje najbolju odbranu i što manje neželjenih efekata.

U novom Nedeljniku o tome su pričali vodeći srpski stručnjaci i profesori Medicinskog fakulteta.

Ceo tekst objavljen je u novom broju Nedeljnika, koji je na svim kioscima od četvrtka, 20. avgusta

Digitalno izdanje dostupno je na nstore.rs

Svi čitaoci na poklon dobijaju novi broj Mond diplomatika na srpskom, sa velikim dosijeom “Kina i SAD, šok XXI veka”

2 KOMENTARA

  1. Pise se nesto o nekoj vakcini za neki virus za koji nije ni dokazano da je virus.Ja bih pre kazao da nas truju iz atmosvere prosipajuci aluminijumski prah i ostale metale plus G5 mreza.Virusa sars-cov2 nije bilo 2009 godine,nema ga ni sada.

  2. “Lud zbunjen normalan”?
    Idealna vakcina nepostoji jer po medijskim izjavama jos nije utvrdjeno nista oko Covida 19.Jos uvek se utvrdjuje,misli i sl.Za Srbe idealna postoji prva koja se pojavi.Neka je prime genijalci kriznog staba i celnici da se zastite zauvek od svega.Za ostale zasticeni smo da neznamo sta cemo od njihove zastite.Izvolite anketa po ulicama Srbije.Ja kazem.Hvala neverujem vam nikada.Prosto neznam ko vise laze i nezna.Demokratija i sve je javno medijski propraceno.Toliko o brizi i znanju (neznanju).

Comments are closed.