“Iako nam je dosta istih mera, nošenje maski jedino rešenje…”

1
(BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC/DS)

Zamenica direktora Instituta “Batut” i članica Kriznog štaba dr Darija Kisić Tepavčević istakla je kako povoljnija epidemiološka situacija koju Srbija trenutno ima u odnosu na druge evropske zemlje nije slučajna već je pokazatelj “savesnog i odgovornog ponašanja”.

“Kada gledamo pokazatelje umiranja imamo dva: jedna je stopa mortaliteta i izražava rizik umiranja u populaciji, a drugi je letalita, a to je rizik umiranja obolelih osoba i on je pokazatelj koliko je bolest teška i koliko znamo da je lečimo”, rekla je za RTS dr Kisić Tepavčević.

“Kod nas je stopa letaliteta oko 2 odsto što je u rangu smrtnosti u najrazvijenijim zemljama. Međutim, to zavisi i od broja testiranja, jer je negde procenat pozitivnosti i do 30 odsto, a to znači da se testiraju samo oni koji imaju teže forme bolesti”, objasnila je ona.

Što je veći broj obolelih veći je broj onih sa težim oblicima, iako samo 10-15 odsto slučajeva zahteva hospitalizaciju.

“Sve je zatvoreni krug i zavisi od inteziteta prenošenja i ako se on spreči onda će i parametri biti bolji. Iako smo često prezasićeni jednim istim merama, nošenje maski je osnova sprečavanja širenja virusa kao i držanje distance. Kada bi svi koristili maske, nijedna druga mera ne bi bila potrebna, da se prvo uspori, a onda i zaustavi širenje virusa”, istakla je dr Darija Kisić Tepavčević.

U Srbiji je dosta povoljnija situacija nego u većini zemalja Evrope ali to ne treba da nas zavarava, smatra zamenica direktora “Batuta”.

“Sada jedino manji rizik imaju Holandija, Norveška i Tusrska, ali to što smo mnogo bolji od većine u Evropi ne treba da nas teši. Neke zemlje koje su imale vrlo povoljnu situaciju, poput Češke, sad imaju rapidan porast zaraženih”, podsetila je Darija Kisić Tepavčević.

“Učestalost drugih infekcija, kakarkterističnih za ovo doba godine, duplo je manja upravo jer se primenjuju mere koje su zajedničke za sve respiratorne infekcije”, rekla je za RTS Darija Kisić Tepavčević.

1 KOMENTAR

  1. Oна каже: “…kako povoljnija epidemiološka situacija koju Srbija trenutno ima u odnosu na druge evropske zemlje nije slučajna već je pokazatelj “savesnog i odgovornog ponašanja”.” А он је изрази: “…protest i zabrinutost zbog potpunog nepoštovanja mera nošenja maske.” Да ли ви заиста, и даље, мислите да вас неко озбиљно схвата ?

Comments are closed.