“Iako kukaju, ova katastrofa se bliži kraju. Izdržite još šest meseci ove stroge mere…”: Predsednik Češke pozvao građane da izdrže još malo

0
(Beta/AP Photo/Petr David Josek)

 (Beta) – Predsednik Češke Miloš Zeman poručio je danas gradjanima da izdrže još šest meseci strogih sanitarnih mera i eventualnih zatvaranja jer će pandemija kovid-19 u toj zemlji biti pobedjena u septembru kada se vakcinišu svi koji to žele.

“Iako neki kukaju ova katastrofa se bliži kraju… svojevremeno sam pozvao da nosimo maske, posle sam pozvao da se vakcinišemo. A prema mojoj proceni najkasnije u septembru ove godine mogao bi da bude vakcinisan veliki deo stanovništva”, kazao je Zeman za privatnu češku televiziju CNN Prima Njuz.

On je naglasio da ljudima treba dati nadu, ne lažnu nego realnu a to je vakcina, bez obzira odakle dolazi, bitno da je efikasna, što sada za razliku od prošle godine svet već ima.

“Optimisti kažu u junu, ja kažem da će se epidemija završiti u septembru. Potpuno je drugačije kada znate da je situacija bezizlazna ili će trajati nekoliko godina ili kad vam predsednik republike kaže izdržite maksimalno još šest meseci”, rekao je Zeman.

On je apelovao na Čehe da poštuju oštrije mere i zatvaranje koje će vlada uvesti od 1. marta, da ostanu kod kuće naredne tri sedmice i kreću se samo u okviru okruga u kome žive i založio se da policija i vojska strogo kažnjavaju one koji krše mere.

“Kada imate rok na koji će biti zatvaranje mislim da to ljude neće toliko razbesneti. A s druge strane, tu je kontrola krunom. To znači kad vam neko naplati veliku kaznu drugi put ćete dobro razmisliti”, rekao je Zeman.

Predsednik Češke kao razumnu meru označio je i zatvaranje škola i obdaništa ali, kao i vlada premijera Babiša, ne smatra da bi trebalo zatvarati industrijska preduzeća, koja učestvuju sa 32 odsto u BDP Češke, iako posao i porodica predstavljaju u Češkoj najveći izvor zaraze, već da bi samo trebalo uvesti obavezu testiranja radnika i karantin za zaražene.

“Zatvaranje industrije je riskantno. Naravno, u najgorem slučaju možemo i tu da pribegnemo lokdaunu ali nastojmo prvo da primenimo one mere o kojima je već odlučila vlada”, rekao je Zeman.

U Češkoj je u subotu otkriveno 7.789 novozaraženih virusom korona, što je oko 1.000 više nego pre nedelju dana, u bolnicama je trenutno 6.998 kovid bolesnika, od toga 1.523 na odeljenjima intenzivne nege ili respiratorima, nove su statistike Ministarstva zdravlja.

Od početka pandemije u Češkoj je zaključno sa subotom umrlo 20.339 ljudi zaraženih virusom korona a po broju umrlih u odnosu na broj stanovnika Češka je u druga u Evropi, posle Slovačke.